Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kava od gljiva – jeste li već probali ovaj neobičan napitak?

Za kavu od gljiva priča se da je zdravija alternativa klasičnoj kavi jer sadrži ekstrakte ljekovitih gljiva.

Iako su različite mješavine kave u trendu, ovaj koncept nije ništa novo. Prema nekim izvorima, gljive su se koristile kao zamjena za kavu u Finskoj još za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su zrna kave bila nedostupna. Ne treba ni spominjati da se gljive oduvijek koriste u azijskim zemljama kako u kulinarske tako i u medicinske svrhe (pogotovo u kineskoj medicini). 

Moćna kava: Napitak s kojim ćete započeti dan energično i završiti ga s užitkom

Kada govorimo o kavi s gljivama, treba reći kako se radi o mješavini mljevenih gljiva i zrna kave. 

Uobičajene ljekovite gljive koje se koriste za pripremu ove trendovske kave uključuju:

  • Chaga gljive
  • Reishi
  • Kordiceps i neke druge

Kako se radi?

Da bi se napravila kava od gljiva, gljive se ekstrahiraju i od njih se napravi organski prah u kojem nema drugih aditiva. Dvostrukim postupkom ekstrakcije gljive se zatim dehidriraju, melju u fini prah i miješaju u mljevena zrna kave. To se obično radi u omjeru 1:1.

Ovakva kava sadrži manje kofeina

Kofein je tvar koja se prirodno nalazi u nekim namirnicama poput zrna kave, zrna kakaa i listova čaja, ali se također dodaje u sintetičkom obliku u drugu hranu i piće.

Kao što je spomenuto, količina gljiva u prahu obično se kombinira s jednakom količinom mljevenih zrna kave. Budući da prah od gljiva ne sadrži kofein, smanjuje sadržaj kofeina u konačnom proizvodu na pola, u usporedbi s običnom kavom.

Potencijalni zdravstveni benefiti

Ovakvi proizvodi još uvijek su nedovoljno istraženi i ispitani, pa je nejasno postoje li pozitivni ili negativni zdravstveni učinci miješanja gljiva i zrna kave. Sigurno je reći da, iako ljekovite gljive i kava sami po sebi imaju neke utvrđene blagodati, postoje brojne neprovjerene zdravstvene tvrdnje o prednostima kave od gljiva. 

Iako postoje dostupni dokazi koji obećavaju, potrebno je više istraživanja kako bi se provjerili ti učinci na zdravlje.

Koji su nedostaci?

Iako je kava s gljivama možda uzbudljiva stvar koju biste željeli probati, treba uzeti u obzir neke nedostatke. Glavni nedostatak je taj što trenutno nedostaju studije o zdravstvenim učincima ovakvih napitaka na ljude.

Osim toga, kava s gljivama je skupa. Često košta dvostruko veću cijenu od uobičajene kave, prenosi healthline.com.

Iako je za većinu ljudi ovaj napitak možda siguran, o tome je uvijek poželjno razgovarati sa svojim liječnikom, pogotovo ako uzimate lijekove ili imate već neke zdravstvene probleme.

Uz ove trikove turska kava će vam uvijek ispasti savršeno! No, kada je najbolje vrijeme za prvu i posljednju kavu u danu

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo