Kavom zaštitite masnu jetru - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kavom zaštitite masnu jetru

Kava je prava čudotvorka – donosi toliko zdravstvenih dobrobiti da se čini kao da im nema kraja.

Čini se kako se zdravstvene dobrobiti kave otkrivaju na svakom koraku! Ona je, tako, intelektualni stimulans jer potiče središnji živčani sustav, povećava intelektualnu oštrinu, produžuje budnost, odgađa pojavu umora, potiče cirkulaciju, olakšava probavu, štiti mozak od demencije, smanjuje rizik od tumora mozga jer sadrži antioksidanse, a sada su istraživači otkrili kako može pomoći i masnoj jetri.

Nealkoholna bolest masne jetre (NSFLD prema eng. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) najčešća je kronična bolest jetre suvremenog doba. Naime, procjenjuje se kako jedna četvrtina populacije pati od NAFLD-a, a čak 70 posto osoba oboljelih od dijabetesa i pretilih ima nealkoholnu bolest masne jetre. NAFLD je često bez simptoma, a ako se manifestiraju oni uključuju: umor, gubitak apetita, mučninu, bolove u trbuhu, žutu boju puti i bjeloočnica, svrbež, oticanje nogu i trbuha te mentalnu zbunjenost.

Oboljelima od velike pomoći može biti uživanje u šalici dobre kave. Naime, američki istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Duke ustanovili su kako povećani unos kofeina može smanjiti bolest masne jetre kod osoba koje nemaju problem s alkoholom.

Stručnjaci su do ovog zaključka stigli proučavajući laboratorijske miševe čija je prehrana bila bogata mastima, a tvrde kako kofein stimulira metabolizam lipida uskladištenih u stanicama jetre. Za rezultate su dovoljne četiri šalice kave dnevno, ali i čaja koji sadrži kofein!

Osim što njome možete započeti i uljepšati svoj dan, kavu možete iskoristiti i kao jedan od sastojaka za slastice. Provjerite
tri ukusna recepta za deserte od kave i javite nam koji vam se najviše
svidio: Ukusna kuhinja u znaku kave!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo