Kelj - zvijezda zdravlja! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kelj – zvijezda zdravlja!

Jennifer Aniston je živjela na kelju dok se pripremala za (ogoljavajuću) ulogu u filmu Obitelj Miller, a Heidi Klum ima običaj grickati ga umjesto jabuka. Saznajte zašto je ovo povrće toliko zdravo!

Pravilna prehrana podrazumijeva polovicu zdravlja (za drugu polovicu posjetite našu rubriku Fitness)! Znate li zašto je kelj prava superhrana?

Kelj je zeleno lisnato povrće koje su poznavale još stare kulture Grka i Rimljana. Lišće i stabljika ove biljke su jestivi i prilično ukusni. Iako se najčešće priprema u obliku variva, kelj je izvrstan u složencima, pirjan, punjen nadjevom ili pržen. Zbog specifičnog okusa, kelj je izvrstan dodatak mesnim jelima. Što se tiče nutritivnih vrijednosti, kelj je svojevrsna super hrana i sadrži visoke količine vitamina K, A i C, te kalcij.

Kelj je izuzetno bogat antioksidansom luteinom, za koji su studije pokazale kako može zaštititi naše oči. Naime, osobe koje su konzumirale veće količine ovog antioksidansa imale su manje izglede razviti senilnu makularnu degeneraciju oka, najčešći uzročnik sljepoće kod starijih osoba.

S obzirom na to da je krcat folnom kiselinom, kelj je pravi saveznik trudnica koje zbog zdravlja ploda moraju unositi veće količine ovog vitamina B skupine. Čak sadrži više folne kiseline nego brokula.

Jednako tako, zbog udjela vitamina C kelj poboljšava tonus kože, bori se protiv infekcija te pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi. Na kraju imamo zdravlje srce i krvne žile, a čak je i koža u boljoj “formi”.

Samo 80 grama skuhanog kelja sadrži 56 posto dnevne preporučene količine vitamina A (450 mikrograma) te čak 70 posto dnevne preporučene količine vitamina C. Ova su dva vitamina izvrsna kada se trebamo obraniti od upala.

Da bi ova nutricionistička slika gotovo savršena, dodajmo i da kelj sadrži mnogo vlakana i kalija. Dijetetska vlakna pomažu probavi, duže nas drže sitima i održavaju normalnu razinu kolesterola.

Jeste li uvjereni?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo