Koje su morske namirnice najbolji izbor? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koje su morske namirnice najbolji izbor?

Danas nije u potpunosti sigurno uzeti ribu s bilo koje tržnice jer ne znamo je li dovoljno svježa.

Dok kupujemo ribe razmišljamo: ima li nepotrebne sastojke? Koja je zemlja podrijetla? Kupujem li pravu ribu? Naravno, morate računati na to da su brojna istraživanja pokazala kako je više vrsta jedne ribe bilo označeno krivo na tržnicama ili u restoranima. Također, važan je i uzgoj. Svi uvijek mislimo kako je ulov “na divlje” sigurniji od kontroliranog uzgoja. No, u današnje doba zaista ne trebamo brinuti zbog nedostatka prostora i infekcija u uzgoju jer i ta riba može biti jednako dobra i zdrava.

Koju namirnice odabrati?

Tuna: nutritivno bogata plava riba. Tuna sadrži omega 3 masne kiseline koje su dobre za kolesterol i krvne žile. Te kiseline pomažu u prevenciji depresije, debljine jer potiču izlučivanje leptina, hormona koji je zaslužan za metaboličke procese. Bogata je vitaminima B12, B6 i vitaminom E te kalijem, fosforom, magnezijem, selenom, kalcijem, željezom, cinkom, bakrom i manganom.

Som: kao riječna riba bogat je proteinima, vitaminom B12 te manganom, fosforom i selenom.

Školjke: odličan su izvor omega 3 masnih kiselina, vitamina B, željeza, magnezija, kalija i vitamina C i A.

Bakalar: obiluje kalcijem i željezom te ima vrlo malo masti. Također, bogat je omega 3 masnim kiselinama i vitaminom D koji je izvrstan za djecu.

Što u trudnoći?

Brojne ribe mogu biti pune žive, pa zato pripazite kada ste trudni kako ne biste naštetili sebi i djetetu. One koje sadrže manje su sasvim sigurne za djecu, ali unatoč tome pripazite.

Znakovi koji ukazuju na to da ne biste trebali kupiti ribu

Cijena je vrlo niska: riba koja nije uzgojena na farmi uvijek je skuplja. I te cijene su jednake cijelu godinu, zato pažljivo čitajte što piše na deklaracijama.

Zemlja podrijetla: pročitajte odakle je riba koju planirate kupiti. Uvijek radije birajte one koje su iz Jadranskoga mora jer su svježije nego smrznute ribe uvezene iz raznih dijelova svijeta. 

Vodič za početnike: kako iz kuhinje izbaciti procesuirane namirnice

M.S.

Foto. Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo