Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su osobe koje redovito konzumiraju nefermentirane sojine proizvode poput tofua izložene manjoj šansi za obolijevanje od raka pluća.
Iako još uvijek nema dokaza da soja sama po sebi ima zaštitni učinak, laboratorijska su istraživanja pokazala kako fitonutrijenti pod nazivom izoflavoni usporavaju rast kancerogenih stanica.
Stručnjaci napominju kako je najsnažniji zaštitni učinak primijećen koje konzumiraju tofu i sojino mlijeko, a pritom ne puše!
Ova mahunarka, koja je prije više od stoljeća stigla s Istoka, ima
izvanredne ljekovite osobine: pomaže u kontroliranju kolesterola,
umanjuje opasnost od infarkta, usporava starenje i ublažava tegobe
menopauze. Tajna uspjeha
je u njenim “sastojcima”, odnosno bjelančevinama visoke biološke
vrijednosti, bogatim esencijalnim aminokiselinama, koje su nužne
čovjeku, ali koje organizam ne može sam sintetizirati iz namirnica.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu American
Journal of Clinical Nutrition.
Konzumacija soje štiti od povratka raka dojke!
K. R.