Lubenica je ukusna ali njene koštice su zdravije! Evo zašto ih morate jesti - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Lubenica je ukusna ali njene koštice su zdravije! Evo zašto ih morate jesti

Jedete li koštice s lubenicom ili ih bacate?

Čini se da su jako zdrave i da samo par žlica koštica sadrži u sebi 30 g proteina! Također će ponuditi dobre doze magnezija, cinka, kalija i vitamina B – kompleks.

Bogate proteinima a siromašne kalorijama, sjemenke lubenice mogu biti zdrav dodatak prehrani. Možete ih tostirati i jesti kao grickalicu ili ih dodati salatama te kašama. Ako čete ih pržiti u pećnici, prethodno ih morate dobro osušiti.

Idealne za one na dijeti

Ako ste na dijeti, one će ugasiti apetit i dugo vas držati sitima radi proteina koje sadrže. Osim što će pomoći radu metabolizma, kroz vrijeme mogu pozitivno utjecati na krvni tlak i omjer masnoća i mišića na tijelu.

Koštice lubenice mogu poboljšati zdravlje srca

Ako ih jedete sirove, one će proći kroz probavni sustav, a ako ih jedete tostirane, tijelo ih može procesuirati i iskoristiti nutrijente. Samo 28 grama sadrži 35 posto potrebnog dnevnog unosa magnezija, a taj mineral sudjeluje u oko 300 procesa u tijelu. Magnezij dobro djeluje na zdravlje srca i cjelokupno zdravlje. Manjak magnezija pak može uzrokovati razne probleme.

Bolja probava

Kao što znate, vlakna će podržati pravilan rad crijeva, a prehrana bogata prehrambenim vlaknima će smanjiti rizik od nastanka dijabetesa, hemoroida, bolesti srca i razvoja raka. 100 g koštica nudi oko 40 g vlakana, pa je jasno da će vas zasititi i olakšati dijetu.

“Nemojte pretjerivati jer se u košticama nalazi i dosta netopivih vlakana koja će se zadržati u crijevima ako nema dovoljno tekućine da ih pokrene prema van pa može doći do zatvora ili nadutosti.“, dodala je nutricionistica Gina Keatley. Žene bi u danu trebale pojesti oko 25 g vlakana, a muškarci oko 50.

Zdravlje kože

Kako sadrže vitamine i minerale te antioksidante, mogu utjecati i na izgled kože. Štite tako od štetnog utjecaja vanjskih faktora i povećavaju obnovu stanica. B vitamini iz koštica će pospješiti zarastanje ožiljaka, a riboflavin može spriječiti sušenje i upalne procese.

Ako želite topiti masnoće dok spavate, ovu jednostavnu i ukusnu namirnicu jedite navečer

5 dobrih razloga zašto jesti lubenicu

1. Čisti organizam

Bogata je elektrolitima i vodom, ima jako malo kalorija (30 kalorija na 100 g) pa je odlična za dijetu. Savršeno čisti organizam i izbacuje otrove. Obiluje fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje.

2. Vitamin A

Odličan je izvor vitamina A (100 g svježe lubenice ima 569 mg ili 19 posto dnevne potrebe ovog vitamina). Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, sluznice pluća i usne šupljine.

3. Bogata antioksidansima

Lubenica je bogata i antioksidansima kao što su likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin, koji su učinkoviti u prevenciji raka dojke, prostate, debelog crijeva, pluća i gušterače.

4. Izvor kalija

Odličan je izvor kalija, koji je nužan za ravnotežu elektrolita, prijeko potrebnih za normalan srčani ritam i tlak. Kalij je važan u sprečavanju srčanih i moždanih udara.

Što nutricionistica želi da znate o omega-3 masnim kiselinama i bolesti COVID-19? Jako je važno

5. Ništa bez vitamina C

Sadrži velike količine vitamina B6 (piridoksina), tiamina (vitamina B1), vitamina C i mangana. Vitamin C jača imunitet, a mangan kao element u tragovima odgovoran je za zdravlje kože i kostiju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo