Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mama kuha zdravo: male tajne ukusnog kuhanja za mame

Kada u njihov život uđe prekrasni mališan, mladi se roditelji pitaju: što sad?! Osim osiguravanja njihovog pravilnog razvoja i njege, u glavama se roje mnoga pitanja… Kakvu prehranu provoditi? Što izbjegavati? Kako i kada početi s dohranom beba? Kako kuhati zdravo za njih, ali i za cijelu obitelj? Sada, sve odgovore na ova pitanja mogu dobiti u ciklusu zagrebačkih radionica “Mama kuha zdravo”.

Za vrijeme manifestacije namijenjene roditeljima i bebama, “Info dječji dani“, koji će se odvijati od 10. do 12. svibnja u zagrebačkom Avenue Mallu, imat ćete prilike saznati sve što vas zanima o zdravlju, pravilnom razvoju i optimalnoj prehrani beba. Idejni začetnik i organizator je Udruga za pomoć roditeljima i djeci pri odrastanju (UPRI), a u tom smo povodu razgovarali s predsjednicom Udruge – nutricionistkinjom Snježanom Cenić Stojaković, koja je najavila i cikluse radionica “Mama kuha zdravo”.

Snježana Cenić Stojaković, dipl.ing.

Otkud ideja za tečaj kuhanja?

Osim što sam nutricionistkinja, ja sam i mama 1,5-godišnjeg djeteta pa sam osobno iskustvo i znanje odlučila podijeliti s ostalim mladim mamama. Velik broj mladih majki promišlja o tome kako najbolje hraniti svoju bebu, ali nažalost nailaze na gomilu kontradiktornih informacija što i kako uvoditi u dohranu te kako pripremiti namirnice da one budu maksimalno hranjive, dobrog izgleda i dobre probavljivosti. Moju ideju o radionicama kuhanja za mame, podržala je kolegica Alenka Franjković pa smo zajedničkim snagama osmislile radionice. Ovo je prvi tečaj takve vrste u Hrvatskoj gdje majke mogu naučiti kuhati zdravo za svoju bebu, gdje mogu riješiti svoje nedoumice oko dohrane te naučiti pravila zdravog (i ukusnog) kuhanja koja će pomoći u usvajanju zdravih prehrambenih navika koje će dijete pratiti cijeli život.

U većini slučajeva, moguće je ono što će se ponuditi bebi doraditi i iskombinirati u hranjiv i ukusan obrok za ostatak obitelji, što ovdje učimo mame kako bi im uštedili vrijeme i energiju za nepotrebno paralelno kuhanje. Ideju je podržala i klinička dijetetičarka Tena Niseteo iz Klaićeve bolnice koja je i osnivačica Definicije hrane – prve hrvatske internetske nutricionističke enciklopedije [kolumnu Tene Niseteo Koja je tvoja definicija hrane?! možete čitati na portalu Ordinacija.hr].

Upoznajte nas s radionicama…

Redovni ciklus obuhvaća sedam radionica, održavaju se utorkom u 17:30 sati i traju dva i pol do tri sata. Cijena pojedinačne radionice je 180 kuna, dok je ciklus 1000 kuna. Teme radionica su: žitarice; voće i povrće; meso, riba, jaja; mahunarke; ekonomično kuhanje; finger food te kreativni zalogajčići za najmlađe. Sastoje se od kratkog teorijskog dijela nakon čega slijedi priprema hrane u koju su polaznice uključene, zatim odvajamo hranu za kašice koje mame nose kući, a ostatak pripremimo na neki zanimljiv način i u ugodnoj atmosferi večeramo. Polaznice naknadno dobiju podsjetnik na ono što se radilo na radionici kako bi mogle opušteno pratiti radionicu bez zapisivanja.

Postoji i varijanta intenzivnog ciklusa, koji traje tjedan dana, svaki dan, dva do dva i pol sata. Dakle, ciklus je sažet u pet radionica, a cijena mu je 799 kuna. Teme su: uvod u dohranu; žitarice; voće i povrće; mahunarke te meso, riba i jaja.

Jeste li zadovoljni odazivom polaznika? Koliko je ciklusa odrađeno do sada?

S radionicama smo počeli u rujnu 2012. godine. Zadovoljni smo s odazivom polaznika s obzirom na to da se nismo reklamirali, osim putem Facebooka. Budući da smo radionice zamislili kao ciklus, odradili smo dva redovna ciklusa i jedan intenzivni (jedan cijeli tjedan, radionice svaki dan). Naše najčešće polaznice su mlade majke s djecom starom između šest i 24 mjeseca, koje su svjesne važnosti prehrane za rast i razvoj djeteta.

Što sve Vaši polaznici mogu naučiti?

Mogu upoznati namirnice koje su se izgubile iz današnje prehrane, a izvorne su, nutritivno vrijedne i ukusne (kao žitarice u zrnu, leća, slanutak, soja). Uče kako pripremiti namirnicu na najzdraviji mogući način, tj. da ona zadrži maksimum hranjivih tvari (krenuvši od skladištenja, rezanja, termičke obrade i začinjavanja ili kombiniranja s drugim namirnicama). Također uče kako planirati raznoliku prehranu bez restrikcija u skupinama namirnica, tj. koje su namirnice pravi izbor za njihovu bebu sa šest, devet i 12 mjeseci; kako, kada, što i koliko hrane treba bebi; zašto je organska hrana važna za njihovo dijete; što učiniti ako dijete odbija hranu (trikovi za hranjenje); sigurnosne mjere pri hranjenju te osnova prve pomoći kod kriznih situacija; kako zainteresirati dijete za hranu maštovitim kombinacijama, oblicima i serviranjima; koje su hranjive tvari potrebne bebama u različitim fazama razvoja (željezo) i kako prevenirati deficit; kako prepoznati potencijalne alergijske reakcije na hranu i higijenska pravila u kuhinji.

Kakve su reakcije polaznika dok uče kuhati i kad završe tečaj?

Prema izlaznim anketama, izjavljuju da su iznimno zadovoljni količinom znanja koju stječu i ugodnom atmosferom te novostečenim poznanstvima. Iznenađeni su odličnim okusom koji imaju “zdrave“ namirnice ako su spremljene na pravi način, s obzirom ne to da zdrava prehrana inače slovi kao neukusna. Neke su zavoljele kuhati jer je to uz prave osnove brzo i lako. Neke su izjavile da su iznenađene kako su do sada konzumirale hrpu namirnica na “krivi“ način.

Što je najlakše, a što najteže Vašim polaznicima za spremiti?

Najlakše im je bilo s poznatim namirnicama, a malo teže s
“nesvakidašnjim“, iako im je taj dio bio bas interesantan.
Nesvakidašnje namirnice su im: zob, ječam, amarant, kvinoja, slanutak,
mango grah, leća…

Koji su Vaši savjeti polaznicima?

Dobra organizacija je ključ zdravog i ekonomičnog kuhanja. Idealno je imati okviran plan već prije odlaska u kupovinu jer se tako štedi vrijeme, novac i namirnice se maksimalno iskoriste. Ne trebate biti robovi kuhinje i vječnog nakuhavanja – dječju prehranu lako je uklopiti u prehranu odraslih pa se tako kuha jednom za cijelu obitelj, a opet svi dobiju što je za njih primjereno. Najbitnija je volja za naučiti nešto novo i ne bojati se eksperimentirati s namirnicama koje su se, nažalost, izgubile s hrvatskih stolova.

Mama kuha zdravo

Ako su vas zaintrigirale ove radionice, dođite na manifestaciju Info dječji dani u Avenue Mall, od 10. do 12. svibnja (od 9 do 20 sati) na kojima ćete imati priliku vidjeti i Mama kuha zdravo tim na djelu. Uz ovu besplatnu radionicu za roditelje i djecu, tu će biti i nagradne igre te brojni stručnjaci koji će voditi druge radionice: Baby signs, Četkalica (radionica o važnosti pranja zubića koju vodi stomatolog), Epo igra, sat engleskog jezika za bebe i djecu, mala škola dojenja, likovna radionica za poticanje razvoja djece, vježbe motorike i senzorike kroz igru (Goljak)…

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo