Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mladi luk za zdravo srce i dobar vid

Što više voća i povrća jedete, to je manje vjerojatno da ćete razviti ozbiljne zdravstvene probleme, navode u Harvard School of Public Health.

Svježe namirnice su pune hranjivih tvari koje su potrebne za pravilno funkcioniranje našeg organizma. 

Mladi luk sadrži paletu nutrijenata koji poboljšavaju zdravlje, poput vitamina, minerala i fitokemikalija. Kako konkretno mladi luk utječe na naše zdravlje?

Zdrave kosti

Samo jedan mladi luk sadrži otprilike 20 mikrograma vitamina K i 1.6 miligrama vitamina C – za zdravog, odraslog muškarca to je 16 posto dnevne potrebe za vitaminom K i 2 posto za vitamin C. Spomenuti vitamini održavaju kosti jakima, a njihov nedostatak može uzrokovati osteoporozu i lomljivost kostiju. 

Ako jedete ove namirnice, imate neugodan zadah

Zdrav vid

Tijelu je potreban vitamin A kako bi proizvelo protein koji receptorima omogućava da apsorbiraju svjetlost. Noćno sljepilo i ostali poremećaji vida mogu biti posljedica manjka ovog vitamina. Mladi luk sadrži 24 mikrograma ovog vitamina, što je 2.6 posto potrebnog dnevnog unosa za muškarce i 3.4 posto za žene. 

Zdravlje srca

Vitamin C i vitamin A koji se nalaze u hrani kao što je zeleni luk imaju snažna antioksidativna svojstva, navodi Medicinski centar Sveučilišta u Marylandu. To znači da vitamini mogu spriječiti oštećenje DNA i staničnog tkiva inhibiranjem aktivnosti spojeva slobodnih radikala. Dijeta bogata hranom s visokom koncentracijom antioksidanata – prvenstveno voćem i povrćem – povezana je s manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti. Vitamin C također može spriječiti visoki krvni tlak, koji, pak, može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Vašem organizmu nedostaje kalcija? Evo u kojim namirnica ga možete pronaći

Zdravlje imunološkog sustava

Prema navodima američkog instituta za istraživanja raka, mladi luk je odličan izvor fitokemikalija, posebno flavonoida koji će podržati i poboljšati rad imunološkog sustava. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo