Trešnje su mnogima omiljeno voće, a pravo je vrijeme da uživate u svim njihovim blagodatima!
1. Porijeklom iz Male Azije
Trešnja ili črešnja listopadna je i samonikla voćka čije stablo može narasti i do 20 metara porijeklom iz Male Azije. U proljeće upravo su njezini mirisni cvjetovi ti koji nam daju znak da je vrijeme buđenja iz zimskog sna, što sa sobom donosi i potrebu da se usredotočimo na zdravlje. I stari Rimljani, čiji su vojnici vjerovali da im trešnja podiže energiju i jača snagu, znali su za zdravstvenu dobrobit ove crvene ljepotice.
Prevrnuti voćni kolač za koji vam ne treba ni jedna žlica šećera, a idealan je za ljeto
2. trešnja ili sakura
Ipak, malo tko je popularizirao trešnju kao Japanci. Na Istoku je trešnja postala nacionalni zaštitni znak i elegantan simbol ljepote. Cijelo stablo trešnje je iskoristivo, od debla se tradicionalno izrađuje namještaj, duboke boje i jake čvrstoće, dok se cvjetovi i listovi suše i od njih se radi sakura-čaj. Mirisni trešnjini cvjetovi u Japanu se nazivaju i sakura.
3. Sakura ljepota vitalizira kožu
Trešnja, njezine bobice i cvjetovi, bogati su izvor vitamina i minerala, antioksidansa, biljnih pigmenata i ostalih vrijednih nutritivnih elemenata neophodnih za zdravlje i ljepotu. Prema mišljenju Sakura svjetskog trenda konzumacija trešanja ima anti-aging utjecaj jer utječe na kolagen, koži važan protein, zbog antocijanina djeluje protu-upalno, kalij magnezij i steroli smanjuju loš kolesterol i tlak, pomaže kod stresa i poboljšava zdravlje i izgled kože te smanjuje upale i akne i mogućnost pojave bora, pišu iz Kauflanda.
4. za manje bolove u mišićima
Prema istraživanju provedenom na Oregon Health and Science University of America utvrđeno je da su sportaši koji su pili sok od trešanja prije utakmice imali znatno manje bolove u mišićima od njihovih kolega koji nisu. Prema njihovim tvrdnjama, 20 trešanja je ekvivalentno jednom aspirinu.
5. Brtošinka je najpopularnija
Malo tko se nije u djetinjstvu penjao na susjedovu trešnju ili izrađivao „naušnice“ od trešanja. Ipak, najpoznatija trešnja u Hrvatskoj nije susjedova, već brtošinka, po nekim vjerovanjima prva trešnja koja je stigla na Jadransku obalu. Brtošinka je trešnja iz Lovrana, koju je pomorac Brtošić prije više od sto godina donio iz Južne Amerike. Specifična mikroklima na tom području pogodovali su brzom širenju te sorte u druge krajeve.
6. Za sve prigode
Za razliku od Sakura trenda koji koristi blagodati trešnje u očuvanju ljepote i kože, u Hrvatskoj postoji tek spomen upotrebe trešanja u lokalnoj medicini i starinskim recepturama travara. Jedan takav recept vam donosimo i ovdje, a ne morate biti ekspert da bi ih napravili – jedino što vam treba je košara puna trešanja.
Maska za lice od trešnje
Iako zvuči kao za prste polizati, ova maska ide isključivo na vaše lice. Trešnje su pune između ostalog, vitamina A i kolagena koji će revitalizirati zimom oštećenu kožu lica i očistiti pore.
Ono što vam treba su zrele trešnje kojima ćete izvaditi koštice i propasirati. U smjesu nanesite u tankom sloju na lice i prekrite gazom. Ostavite 15 minuta i isperite lice mlakom vodom.
Višnja – voće čije zdravstvene dobrobiti nemaju granica
Meringue kolačići s mascarponeom i malinama
Sastojci za 30 kolačića:
- 2 velika bjelanjka
- 100 g šećera
- 250 g mascarponea
- 150 g svježih trešanja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva, prekrijte dva velika lima papirom za pečenje
Miješajte bjelanjke dok se smjesa ne zapjeni. Postupno dodajte šećer i miješajte dok smjesa ne postane gusta i sjajana.
Nanesite smjesu u slastičarsku vrećicu s nastavkom i istisnite 30-35 malih kolačića u obliku spirale.
Pecite ih 20 minuta i zatim isključite pećnicu. Ostavite kolačiće u pećnici dok se potpuno ne ohlade, 5-6 sati.
Metalnom lopaticom uklonite kolačiće s papira za pečenje.
Na svaki kolačić stavite malo mascarponea i jednu trešnju.
Imamo recept za fantastičnu štrudlu od trešanja!
M. P.
Foto: Shutterstock