Nove vijesti vezane uz borovnice! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Nove vijesti vezane uz borovnice!

Borovnice se često nazivaju “superhranom”, ali nova istraživanja govore da način na koji se pripremaju uistinu dovodi to tog zaključka.

Ovo voće je malo pakovanje sa velikim količinama polifenola, za koji je dokazano da štiti od nekih oboljenja tipa bolesti srca i raka, napominje autor istraživanja Dr. Ana Rodriguez-Mateos, sa sveučilišta u Dusseldorf .

Borovnica je namirnica puna snage!

Borovnice su snažan antioksidant, a u njihovom djelovanju pridružuju im se vitamini C i A – koje također nalazimo u tamnom bobičastom voću. Uz navedene vrijedne tvari, ovo voće sadrži i željezo, kalcij, prehrambena vlakna, folnu kiselinu, te pregršt fitokemikalija. Zajedno ove vrijedne tvari surađuju štiteći nas od bolesti srca i krvnih žila te djelujući protuupalno.

Nutritivnoj vrijednosti svakako doprinosi i niska kalorijska vrijednost – jedno serviranje (1 šalica) osigurava svega 80 kcal.

U novoj studiji, Rodriguez-Mateos i kolege testirali su razinu polifenola u borovnicama u tri različite faze: prije kuhanja, za vrijeme kuhanja i pečenja. S obzirom da je nekoliko vrsta polifenola u ovoj namirnici, obratili su pažnju na svaku posebno. Saznali su da se neka svojstva gube tijekom pečenja, a druge rastu. Iako su se neke stvari mijenjale, razina polifenola je ostala otprilike jednaka i kada su se svježe borovnice pretvorile u pečene.

No prije nego ispečete pitu od borovnica i razglasite kako je zdrava, poslušajte ovo: Ne slažu se svi istraživači da sve ostaje isto tijekom pečenja. Moguće da je kvasac korišten u eksperimentima pomogao u očuvanju polifenola – ili činjenica da nisu predugo pekli namirnicu. Sad kada je ovo rečeno, možemo vam savjetovati da je ipak borovnice najbolje jesti svježe, te ih isto tako spremiti u škrinju i sačuvati na taj način njihove nutritivne vrijednosti, s obzirom da je polifenol osjetljiv na svjetlost i očito, na visoke temperature.

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo