Hrana i recepti

Hrana i recepti

Omega-3 štiti od Alzheimerove bolesti

Ne samo da prehrana bogata masnom ribom, orašastim plodovima i sličnim namirnicama koje su odličan izvor omega-3 masnih kiselina može zaštititi srce od bolesti i pomoći našem struku ostati vitak, nego može i očuvati naš mozak britkim.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 80.000 oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Do ovog su zaključka stigli istraživači Medicinskog centra Sveučiilšta Columbia u New Yorku koji tvrde kako prehrana može imati ulogu u razvoju problema s pamćenjem. Oni su ispitanike (koji nisu pokazivali znakove gubitka pamćenja) ispitali o njihovoj prehrani kako bi ustanovili koliko unose određene nutrijente, poput vitamina B12, C, D ili E.

Pretragom krvi ustanovili su kako su osobe koje su jele najveće količine omega-3 masnih kiselina imale niže razine proteina beta amiloida, a takva veza nije zaključena za druge nutrijente. Beta amiloid se taloži u mozgu te je povezan s Alzheimerovom bolesti. Nekoliko je istraživanja čak dokazalo kako povišena razina beta amiloida može predvidjeti Alzheimerovu bolest prije nego li nastupi gubitak pamćenja.

Za dobrobiti unosa ovih masnih kiselina ne morate drastično pojačati njihov unos – čak i malo povećanje na svakodnevnoj bazi može osigurati nižu razinu beta amiloida, tvrde voditelj studije Nikolaos Scarmeas.

Birajte ALA omega-3 masne kiseline iz ulja soje, kanole, oraha i lanenih sjemenki, dok se DHA kiseline nalaze u lososu, sardinama, tuni i drugoj masnoj ribi.

“Znamo da omega-3 pomaže zaštititi srce od bolesti, a sada se javljaju dokazi kako može zaštititi i mozak”, zaključio je voditelj studije objavljene u časopisu Neurology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo