Hrana i recepti

Hrana i recepti

Opijanje i mamurluk: Što pali, a što je bapska priča?

U svjetlu raznih recepata za mamurluk, odlučili smo stati na kraj onima neprovjerenima!
Saznajte što pali, a što su bapske priče za glavobolju jutro nakon što pretjerate s pićem.

Mamurluk je reakcija tijela na previše alkohola. Previše čaša alkoholnog pića prodrmat će vaš živčani sustav, poremetiti moždane kemikalije i prouzročiti glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. Ako i povraćate, u paketu ide i dehidracija.

Alkohol gore utječe na žene

Ako ispijaju isto alkoholno piće, muškarac i žena neće jednako reagirati na njega. Šanse su da će ženu prije “pogoditi”. Zašto? Muškarci imaju veću količini vode u svom tijelu koja pomaže razrijediti konzumirani alkohol. Suprotno tome, kod žena se više alkohola nakuplja u krvotoku.

Par pića ili cijeli šank?

Ovisno o vašoj tjelesnoj građi, samo par pića može uzrokovati glavobolju i druge simptome mamurluka. Ovo je najprije osjetiti sitnije žene.

Ako želite izbjeći ovu neugodnost, između pića pijte bezalkoholne sokove, a najbolje vodu, koji će se pobrinuti za hidrataciju i smanjiti ukupnu količinu unesenog alkohola.

Neka su pića bolja od drugih

Crno vino sadrži tanine, a oni su na glasu kao odgovorni za glavobolju kod nekih osoba. Sličan učinak ima viski, s kojim možete “zaraditi” slonovsku glavobolju. Ako želite umanjiti svoje simptome mamurluka, pijte “sigurnija” pića, poput piva i prozirnih pića (votka i gin).

Jedite prije, a ne poslije partyja

Jedenje kada stignete kući nakon burne noći neće vam pomoći. Hrana mora biti u želucu prije konzumacije alkohola. Dok bilo kakve namirnice usporavaju apsorpciju alkohola, masna hrana je za ovaj zadatak najbolja. Stoga, pojedite pizzu ili hamburger prije tuluma, a ne poslije. S druge strane, kada stignete kući, pijte vode kako biste spriječili dehidraciju.

Uz alkohol se ne spava

Iako su mnogi uvjereni kako se lakše spava uz alkohol, istina je nešto drugačija. Dok vam jedna čašica zaista može pomoći zaspati, ona će naštetiti kvaliteti sna. Manje ćete provesti vremena u REM fazi, a i šanse su da ćete se ranije probuditi. Ako ste pak popili pet čaša previše, pravi mamurluk će vas probuditi i nećete moći zaspati od neugode.

Kava za triježnjenje

Iako je usađena u naše mozgove kao prava stvar za triježnjenje, kava vam neće pomoći riješiti se simptoma mamurluka. Nakon burne noći najbolje je izbjegavati ju.

Dehidraciju i suha usta ćete najlakše riješiti polaganim ispijanjem vode.

Ako ste pak pretjerali s pićem, zavirite u članak: Blagdanski mamurluk: Izliječite ga prirodnim putem!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo