Orašasti plodovi debljaju, crveno meso, krumpir i mlijeko treba izbjegavati? Ovo je prava istina - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Orašasti plodovi debljaju, crveno meso, krumpir i mlijeko treba izbjegavati? Ovo je prava istina

Puno je namirnica za koje se tvrdi da nisu dobre za vas, a još je više onih koji se smatraju stručnjacima za hranu…

“Znanje o namirnica mnogi će bazirati na tekstovima koje su pročitali na nekoj društvenoj mreži, a koje nisu znanstveno potvrđene“, navodi Katherine Brooking, nutricionistica iz New Yorka te dodaje da je puno manje kontroverzi o određenim namirnicama u trenutno dostupnim knjigama o literaturi, od onoga što se govori.

Treba se znati da se rezultati nekih istraživanja ne moraju odnositi na stvarni život, jer o njihovom utjecaju na čovjeka ovisi i, na primjer, tjelesna aktivnost, dob, način prehrane… Isto tako, rezultati istraživanja ovise o modelu istraživanja, koliko je ljudi analiziralo podatke i ostalim faktorima. Uzevši to sve u obzir, neke od „opasnih“ namirnica nipošto to nisu, ako ih pravilno uvrstite u prehranu.

1. SUŠENO VOĆE JE DOBRO, AKO JE BEZ DODANOG ŠEĆERA

Sušene brusnice, banane ili mango su prave poslastice, pa iako sadrže nutrijente i antioksidante, smatraju se koncentriranim izvorom prirodnih šećera. Kako su komadi ovako tretiranog voća puno manji od svježe verzije, vjerojatno ćete ih pojesti puno više, stoga je dobro znati da se u 90 grama sušenog voća nalazi oko četiri puta više kalorija nego u svježem. U 22 grama sušenih grožđica nalazi se 109 kalorija. Kada kupujete sušeno voće pazite da ono nema dodanog šećera i jedite ga u umjerenim količinama.

2. AKO VAM NE ŠTETI, KRAVLJE MLIJEKO NIJE LOŠE

Puno se govori o lošem utjecaju mlijeka, i dok su biljne zamjene dobar izbor, nema razloga da se odreknete kravljeg mlijeka ako ne želite.

“Bez obzira na različite informacije, istraživanja ipak daju pozitivnu sliku o kravljem mlijeku“, smatra Brooking. Uobičajena je primjedba da ono može uzrokovati upalne procese u tijelu, ali ona ističe kako je pregled 52 kliničke studije pokazao kako mlijeko ustvari ima protuupalna svojstva i dobra je namirnica, osim ako na njega nemate alergiju. Čaša mlijeka s malo masnoća nudi oko 305 mg kalcija, 3 mikrograma vitamina D i više od 8 g proteina.

3. ORAŠASTI PLODOVI NE UZROKUJU DEBLJANJE – AKO SE JEDU U UMJERENIM KOLIČINAMA

Od badema do oraha – o orašastim se plodovima šire ne provjerene priče. Ako ih preskačete jer sadrže masnoće, morate znati da se većinom radi o zdravim masnoćama, a istraživanja pokazuju da su osobe koje ih jedu mršavije od onih koji i h preskaču. Jedna šaka ovih plodova u danu će doprinijeti zdravlju, a neće utjecati na tjelesnu težinu.

4. Čaša soka od naranče odličan je početak dana

Manja čaša soka od naranče može biti odličan dodatak doručku. Važno je da nabavite 100 posto prirodni napitak bez dodanog šećera, a takav napitak će vam pružiti kalij, vitamin C, kalcij i vitamin D.

Ovo je 7 super namirnica po izboru nutricionistice koje pomažu u borbi protiv prehlade

Studija objavljena u magazinu  European Journal of Nutrition pojašnjava kako osobe koje pate zbog povišenog tlaka, a koje su pile oko 2 čaše ovog soka u danu su nakon 12 tjedana imali puno bolje rezultate na testovima od onih koji nisu pili sok. Znanstvenici smatraju da su za to zaslužni flavonoidi koji se nalaze u narančama.

5. AKO SU NAPRAVLJENE OD CJELOVITIH ŽITARICA, PAHULJICE SU DOBAR ODABIR ZA DORUČAK

Postoji razlika između pahuljica koje su pune šećera i onih koje su napravljene od cjelovitih žitarica. “Zdravija verzija je puna vlakana i sadrži malo dodanog šećera te mogu biti namirnica puna nutijenata za zdrav početak dana“, pojašnjava Brooking.

Posebno su dobre kada govorimo o unosu potreben količine vlakana u organizam. Takve će pahuljice djeci i odraslima omogućiti da u organizam unesu i dovoljne količine vitamina D, željeza, vitamina A i B te kalcija. Za kompletniji doručak, dodajte im jogurt ili mlijeko s malo masnoća.

6. JAJA SU ZDRAVA, NUDE NUTRIJENTE

Debata o tome koliko su jaja zdrava čini se da nikako ne dolazi kraju, ali ako volite jaja svakako ih jedite. Puno je priče o tome koliko kolesterola sadrže, ali ustvari se radi o zasićenim masnoćama koje ustvari utječu na porast kolesterola, navodi nutricionistica Julie Upton iz San Francisca.

U jajima se nalazi oko 13 esencijalnih nutrijenata, poput vitamina A i D, luteina i ostalih“, dodaje. Jedno jaje u danu vam sigurno neće škoditi.

7. PEČENI KRUMPIR NUDI NUTRIJENTE, ZA RAZLIKU OD ONOG PRŽENOG

U malom krumpiru se nalazi 250 kalorija i nula masnoća, tvrdi struka. U drugu ruku, prženi krumpiri u manjoj porciji sadrže oko 450 kalorija i 21 g masnoća. Pečeni krumpir sadrži i 5 g proteina i 4 g vlakana, a uz to sadrže i kalij koji pomaže pri regulaciji krvnog tlaka. Pripazite samo da ga jedete s jogurtom ili povrćem a ne uljima i masnim umacima.

8. KRUHA SE NE MORATE BOJATI

Osim naravno ako vaše zdravstveno stanje ne dozvoljava da ga jedete. Važno je i kupovati kruh od cjelovitih žitarica umjesto bijelog i ograničiti unos, a on će onda biti dobar izvor proteina i zdravih masnoća.

14 namirnica koje su odlične za vaše zube i 7 koje trebate izbjegavati – jedna će vas potpuno iznenaditi

9. CRVENO MESO JE ZDRAVO AKO SE JEDE U UMJERENIM KOLIČINAMA

Previše ove vrste mesa može povećati rizik od razvoja nekih vrsti raka, prema Amerikom institutu za istraživanje raka, a uzrok može biti taj što povećava šansu za razvojem upalnih procesa u crijevima. Meso može biti dobar izvor proteina, željeza, cinka i vitamina B12, ali ono nije esencijalni dio zdrave prehrane. Pripazite da odaberete čiste komade mesa, savjetuje Brooks te dodaje da je važno i paziti na količinu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo