Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ova namirnica može vam pomoći da lakše zaspite, pa čak i da povećate svoj IQ

Foto: Shutterstock

Dobra vijest za sve one koji žele spavati bolje, ali i povećati svoj IQ – istraživanje Sveučilišta Pennsylvania tvrdi da redovita konzumacija ribe poboljšava kognitivne sposobnosti i pomaže kod usnivanja.

Istraživači tvrde i kako djeca koja ribu jedu barem jednom tjedno bolje spavaju i imaju veći IQ i to za gotovo pet bodova. 

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje imaju brojne blagodati za zdravlje. 

Neuronima su potrebne omega-3 masne kiseline za pravilnu trukturu i funkciju stanične membrane, objasnio je doktor Don Vaughn, neuroznanstvenik na UCLA-u.

U provedenoj studiji znanstvenici su pratili 541 dijete i njihovu konzumaciju riba kao i njihove performanse te razne vještine dok su roditelji pomogli u praćenju kako djeca spavaju. Nakon obrade podataka, znanstvenici su utvrdili da su djeca koja su na tjednoj bazi jela ribu, postigla i bolje rezultate na IQ testovima i to za 4,8 bodova više od onih koji su ribu jeli rijetko ili nikada. Oni koji su ribu jeli redovito, također su i bolje spavali. 

“San je neophodan za zdravlje i funkcioniranje mozga. Mozak sprema važne uspomene, zaboravlja beskorisne informacije i nastavlja vježbati vještine stečene tokom dana”, kaže doktor Vaughn. 

Istraživači iz tima također su primijetili da loš san često prati asocijalno ponašanje, slabe kognitivne sposobnosti i brojni drugi problemi, a sve bi se to moglo umanjiti povećanjem konzumacije ribe odnosno omega-3 masnih kiselina u prehrani djece.

Jasno je da omega-3 masne kiseline utječu na strukturu i performanse mozga, kaže dr. Vaughn i dodaje: Ne znamo ‘pravu’ količinu konzumacije, ali bi povećani unos omega-3 kiselina mogao dovesti do malih poboljšanja u kognitivnim sposobnostima, uz poboljšanje sna.

Kako jedenje ribe utječe na vaše zdravlje, ali i na raspoloženje?

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo