Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ova popularna dijeta ne daje očekivane rezultate, otkrivaju stručnjaci

Shutterstock

Ako upravo pratite ovu dijetu i ne primjećujete željene rezultate, stručnjaci objašnjavaju zašto.

Danas postoji puno planova prehrane i dijeta koje vam mogu pomoći da izgubite višak kilograma, ali ponekad je teško odabrati pravu za svoje potrebe i želje. Od svih fotografija poznatih osoba koje tvrde da im je neka dijeta pomogla do novih i populuranih dijeta, ponekad je prava muka pronaći pravo rješenje. 

Čini se da sada postoji jedna koju možda možete odbaciti. Prema onome što stoji u rezultatima novog istraživanja u magazinu  New England Journal of Medicine, isprekidani post ustvari ne pomaže puno kod gubitka kilograma te je jednako učinkovit kao da jednostavno brojite kalorije koje unosite. 

Za potrebe istraživanja su stručnjaci okupili 139 pacijenata koji su imali višak kilograma, a koji su morali pratiti plan isprekidanog posta (povremenog posta), kao i ograničen unos kalorija. Skupina je podijeljena u dvije grupe, jedna je grupa smjela jesti samo između 8 i 16 sati, a druga je pazila na unos kalorija ali im je bilo dozvoljeno jesti cijeli dan. Kroz 12 mjeseci se pratio ovaj raspored, a svi mučki sudionici su morali unositi oko 1500 kalorija, žene oko 1200 kroz jedan dan. 

Postoji jednostavan alat koji će zaustaviti prejedanje i pomoći vam da se riješite viška kilograma

118 sudionika je ostalo do kraja istraživanja i nakon 12 mjeseci su se provjeravali rezultati. Sudionici koji su jeli samo u određeno vrijeme u prosjeku su izgubili 8 kilograma, a oni koji su brojali kalorije oko 6.5 kilograma, što pokazuje da ne postoji velika razlika između ta dva načina mršavljenja. U rezultat je uključeno mjerenje indeksa tjelesne mase, masnoća, krvnog tlaka gdje su rezultati bili slični. 

Ova studija podupire već objavljeno istraživanje gdje je sudjelovalo 116 odraslih osoba koje su bile pretile. Tada su znanstvenici zaključili kako vremensko ograničenje ne donosi veliku razliku kod konačnog gubitka kilograma. 

Koja je dijeta najbolja? 

Nutricionisti su na početku godine naveli nekoliko dijeta koje će ostati popularne i koje daju rezultate. Na prvom mjestu je i dalje Mediteranska dijeta, dalje iznimno popularna i zdrava. Mediteranska dijeta ne cilja isključivo na skidanje suvišnih kilograma. Namirnice koje uključuje mediteranska prehrana imaju visoku nutritivnu vrijednost i pozitivno djeluju na cijeli organizam. Što se jede tijekom mediteranske dijete?  Sezonsko voće i povrće, žitarice, orašasti plodovi, kruh i tjestenina od cjelovita zrnja, krumpir, riba, začini i maslinovo ulje, a jelovnik samo prilagođavate godišnjem dobu. Mediteranska dijeta obiluje zdravim masnoćama, a u organizam se unosi malo zasićenih (loših) masnoća i hrane bogate kolesterolom – zato je izvrstan izbor za zdrav, vitalan i dug život. Važno je samo prilagoditi veličinu porcija željenome cilju, te, ako je moguće, baviti se nekim oblikom tjelesne aktivnosti. Kako sadrži razne ukusne namirnice, neće vam biti teško održavati ovu dijetu.

Znate li koliko kalorija potrošite u danu ne radeći ništa? Šokirat će vas brojka!

“S obzirom na spomenute namirnice koje se u njoj nalaze, lako je shvatiti da primarno cilja na zaštitu zdravlja i prevenciju razvoja raznih bolesti, od onih kroničnih pa do kognitivnog propadanja”, dodaje nutricionistica  Amanda Beaver.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo