Hrana i recepti

Hrana i recepti

Postoji jednostavan alat koji će zaustaviti prejedanje i pomoći vam da se riješite viška kilograma

Foto: Shutterstock

Prema riječima stručnjaka, ako glad možete mjeriti, tako ćete jesti manje.

Kada glad napadne, teško je odoljeti da u usta ne stavimo sve što nam je pod rukom. No do problema dolazi kada kažete da je dosta. Kao djeca smo svi gurali hranu kada smo bili siti, ali odraslim ljudima hrana nije samo gorivo već i užitak, upravo je zato uvijek želimo. Ali rezultat nije uvijek željen, pa ćemo uz puno hrane vjerojatno nakupiti i više kilograma.

No stručnjaci sada otkrivaju kako možete koristiti jednostavan alat koji će vam pomoći da prestanete jesti kada ste siti, a tako vam može pomoći i da skinete višak kilograma. Vizualizirajući “razinu gladi”, stručnjaci sa MyFitnesPal stranice kažu kako možete puno bolje razumjeti što uzrokuje kod vas jak osjećaj gladi. Kažu kako je potrebno zamisliti glad na ljestvici od 0 do 10, a 0 označava da ste gladni, a 10 da ste pojeli dovoljno.

Kako biste mogli koristiti ovaj alat da spriječite emocionalno prejedanje, prvo morate izmjeriti glad prije obroka, a ako kažete da ste gladni od 0-2, pazite koliko brzo jedete.
“Namjerno usporite, kako ne biste prešli granicu bez da ste opet to shvatili. Slaba glad može biti na 4, a zadovoljstvo možete osjetiti već sa 6″, dodaju stručnjaci. Nutricionistica Kristina LaRue kaže kako su to “razine” u kojima je normalno jesti, ali imajte na umu da možda ne trebate previše kako biste osjetili zadovoljstvo.

Jedete li dok sjedite ili dok stojite? Gastroenterolog otkriva što je ispravno

Ako imate osjećaj da niste dovoljno pojeli kako biste bili zadovoljni, i želite jesti još, možda biste trebali sami sebe upitati: što ustvari želite? Stvar je u tome da ako jedete radi emocija, i dalje ćete se nakon obroka osjećati prazno i gladno. Dok jedete obrok, trebali biste svoju glad provjeriti kad dođete do pola porcije. Umjesto da funkcionirate na autopilotu, Kristina savjetuje da biste trebali razinu gladi pratiti cijelo vrijeme dok jedete.

Ne jedite više nego vam treba

“Ako ste pojeli dovoljno i još uvijek imate hrane na tanjuru, ne odustajte od plana i nemojte sve pojesti. Radije tanjur odgurnite od sebe, tražite da vam ostatke pakiraju za doma ili ostatke zamrznite”, dodaje. Jednom kada ste gotovi s obrokom, opet izmjerite razinu gladi. Ako osjećate da ste ugodno zadovoljni, to znači da ste odabrali pravu veličinu porcije. No ako pretjerate, ne morate biti strogi prema sebi jer se svakome događa. No u tim je trenucima pametno zapitati se zašto jedete i nakon što ste siti.

10 zdravih navika koje mogu poboljšati i vaš život, ali samo je jedna ključ svega

“Jeste li bili jako gladni kad ste započeli s obrokom? Je li hrana bila preukusna? Možda niste htjeli da se baci?”, Kristina kaže kako prije korištenja ovog trika morate razumjeti što prava glad je, posebno ako ste stalno na dijetama. Dodaje i kako je najpametniji plan prehrane upravo konzumacija raznih namirnica iz različitih grupa hrane, a dobro je obroke konzumirati svaka 4 sata. “To će pomoći tijelu da se uskladi s vašim rasporedom i manje ćete osjećati glad”, zaključuju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo