Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ove su namirnice odličan izvor vitamina E!

Foto: Shutterstock

Nedostatak vitamina u organizmu problem je koji se danas sve više spominje, a najviše zbog neredovite i nezdrave prehrane.

Na nedostatak vitamina u organizmu tijelo uvijek reagira, a neki od njih će puno učiniti za naše zdravlje. Jedan od njih je i vitamin E – snažan antioksidant koji štiti tjelesne stanice od oštećenja koja zadaju slobodni radikali. Moglo bi se to objasniti ovako – dok štetni slobodni radikali napadaju zdrave stanice, ovaj će ih vitamin ciljano usmjeravati na sebe kako bi na taj način zaštitio stanice.

Dobra je vijest što ne trebate uzimati dodatke prehrani kako biste dobili dovoljno vitamina E, važno je samo jesti namirnice koje ga sadrže!

Bademi

Pojedete li 28 grama badema, un​i​jeli ste u organizam 7.4 miligrama vitamina E, što ih čini jednim od najboljih izvora ovog vitamina. Iako je najbolje uživati u svježem plodu, isto će se dogoditi ako pijete bademovo mlijeko ili koristite ulje.

Napravite sami bademovo mlijeko i uživajte u ukusu marcipana

Blitva

Ako niste veliki ljubitelji salate, pokušajte u prehranu uvrstiti makar blitvu – zdrava je namirnica koja će vam pružiti otprilike 17 posto potrebne dnevne doze vitamina E u samo jednoj šalici. Uz to je bogata vitaminima A, C i K.

Sjemenke suncokreta

Prije svega mogu poslužiti kao zdrava grickalica ili dodatak raznim jelima i salatama. U samo 20 grama nalazi se 90 posto potrebne dnevne količine ovog vitamina. Iako su i sjemenke bundeve i sezama isto bogate ovim vitaminom, sjemenke suncokreta su ipak najbolji odabir!

Peršin

Iako se često koristi kao začin raznim jelima te je poznat kao biljka koja potiče izlučivanje viška vode iz organizma, on je izvor grupe vitamina važnih za zdravlje. Možete ga koristiti i ako je osušen, ali svakako je svjež najzdravija opcija jer će vašem organizmu pružiti dovoljne količine vitamina E.

Odličan napitak za mršavljenje od limuna, peršina i vode

Avokado

Ako vam nije ukusna namirnica, koristite ga u popularnim umacima ali on sadrži 2 miligrama vitamina E pa si ugodite.

Maslina

Dodajte ih salatama. Koristite ulje u kuhanju. Kako god ih koristili, one su dobre za vaše zdravlje i nude dovoljno potrebnog vitamina.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo