Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo je 8 nezdravih namirnica koje redovito dajete djeci – izbjegavajte!

Shutterstock

Djeca su često vrlo zahtjevna pa tako jedan dan vole jednu namirnicu, a drugi dan je preziru.

Nahraniti dijete dakle može biti izazov svaki dan pa nije i čudno da im u muci ponekad date i neku nezdravu namirnicu. 

Mnoge od tih namirnica nisu ustvari dobre za vaše dijete i to u velikoj mjeri, posebno ako se radi o smrznutom ili prethodno pripremljenom jelu koje sadrži puno šećera i soli te masnoća. To ne znači da te namirnice dijete mora izbjegavati kao bolest, i vi niste loš roditelj ako djetetu povremeni date takvu namirnicu no dobra je ideja da pripazite malo više. Ovo su namirnice koje su jako nezdrave i možda biste ih trebali izbjegavati.

1. Gumeni bomboni 

Vjerojatno ih volite i vi i vaša djeca, a super su opcija kada nemate što drugo za ponuditi. Iako se radi često o voćnim gumenim bombonima, jako se malo voća u njima nalazi, ali zato imaju jako puno šećera. Napravljeni od umjetnih sladila, ne sadrže čak pravo voće već pire od voća. Prema pisanju istraživanja, previše ovakvih namirnica u djetinjstvu može voditi do pretilosti u odrasloj dobi. 

Napici koje bi trebali izbjegavati, pogotovo ako imate 50 ili više godina

2. Voćni sokovi 

Gotovo su uvijek namijenjena djeci, a čine se zdravima jer na njima piše da su od voća, ali su ustvari prepuni šećera. Američka akademija za pedijatriju savjetuje da se djeci do prve godine ne daju takvi sokovi jer ne sadrže ništa nutrijenata koja bi pružili dobrobiti djeci tih uzrasta. Ovakve sokove zamijenite vodom ili mlijekom. 

3. Zaslađene pahuljice

Mnoge su pahuljice uvijek reklamirane kao namirnica za djecu, a znaju biti prepune šećera te zbog toga može dovesti do povećanog unosa šećera kod djeteta i smanjiti unos nutrijenata i vitamina koji bi se trebali unositi svakodnevno. 

4. Hrenovke

Hrenovke i ostalo procesuirano meso nisu idealna opcija za djecu. Studija od prije 10 godina objavljena u magazinu World Cancer Research Fund  navodi kako hrenovke, špek, salame i slični proizvodi se ne bi trebali često nalaziti na tanjuru vaše djece jer sadrže dosta soli, masnoća, masti i šećera. Neka istraživanja kažu kako može naštetiti zdravlju crijeva i srca, ali i povećati rizik od nastanka raka.  

5. Jogurt s okusom 

Jogurt je namirnica koju često i dijete trebate konzumirati, jer osim što je lako probavljiv, i sam pomaže u dobroj probavi ali u ovo nisu uključeni jogurti koji imaju dodane okuse jer su često puni šećera i aditiva te umjetnih bojila. 

6. Kokice 

Kokice iz mikrovalne nisu tako zdrava namirnica jer mogu sadržavati i šećer i sol, a ova verzija kokica čak niti ne sadrži vlakna. Vrećica u kojoj se te kokice nalaze može sadržavati opasne kemikalije koje, kada se zagrijavaju, mogu potencijalno biti opasne za zdravlje djeteta. 

7. Prženi krumpirići 

U 2018., jedna je studija pronašla da više od 27 posto djece ne pojede jednu porciju povrća svakog dana. Ista je studija otkrila kako prženi krumpirići su povrće koje djeca najčešće jedu, a jasno je da su puni soli i ne smatraju se zdravim zalogajima. 

Kako ketogena dijeta djeluje na epileptičke napadaje – evo što treba znati

8. Lizaljke 

Radi se o tvrdom bombonu koji se često smatra opasnim jer se dijete može lako udaviti, pa je jasno da se radi o nečemu što im se ne bi trebalo nuditi. Osim toga, pune su šećera što može značiti i bolesti zuba u budućnosti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo