Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo morate znati o jetricama prije nego ih pripremite

Nekad cijenjena namirnica, danas gubi na svojoj popularnosti.

Rijetko se događa da upoznate nekoga tko je jeo jetrica a da nema o njima jako mišljenje. Prvi zalogaj ovog bogatog komada mesa s posebnom strukturom ostavlja mnoge u želji za još jednom porcijom, ili pak u želji da jetrica više nikada ne probaju. Na sreću onih koji su ljubitelji ove namirnice, jetrica su dio životinje koje sadrže najviše nutrijenata.
Radi se o  fantastičnom izvoru nutrijenata i esencijalnih amino kiselina. Pune su proteina (više od puretine) koji su važni za organizam, sadrži malo kalorija ali puno vitamina i minerala.

Kada kupujete jetricu neka bude od životinje iz organskog uzgoja. Kako sadrži puno vitamina A, ne bi se trebala jesti često. Mnogima se ne sviđa okus ove namirnice, ali ako je naučite pripremati na pravilan način, primijenit ćete mišljenje. Nema hrane koja je toliko bogata esencijalnim nutrijentima u bio raspoloživom obliku, kao što je to jetra

I vrapci na granama znaju da su orašasti plodovi zdravi, ali koje jesti za zdravo srce, mozak…?

Mnogi se pitaju je li ova namirnica uistinu zdrava, a najčešće se u tom kontekstu spominje količina kolesterola. Iako je istina da sadrži dosta kolesterola, to većini ljudi ne bi trebalo predstavljati problem. Također treba spomenuti da jetra ne skuplja toksine u sebi, već ih obrađuje, neutralizira i šalje negdje drugdje na pohranu.

O kakvoj se namirnici radi?

Ne jedete samo goveđu jetricu, postoje one od raznih životinja koje su jestive i koje se koriste za pripremu raznih jela u kuhinjama diljem svijeta. One koje se najčešće mogu pronaći su teleća jetra, pileća, janjeća, svinjska i guščja.

Puno je dobrobiti koje vam može pružiti ova namirnica, a smatra se, kao što smo spomenuli, namirnicom koja sadrži najviše nutrijenata te veliku količinu kvalitetnih proteina. Prehrana bogata proteinima čini se gasi osjećaj gladi, ostavlja vas sitima i ubrzava metabolizam.

Previše dobroga može biti i loše

U nutritivne vrijednosti jetrice možemo uključiti i velike količine željeza, vitamina A i bakra, ali prije nego nastavimo dalje valja spomenuti da previše ove namirnice može biti i loša stvar. Da, jetra je puna nutrijenata, ali skoro i na štetu ako je jedete previše.

Avokado pomaže kod dermatitisa, artritisa, srčanih oboljenja… Evo kako u 5 koraka odabrati savršeni plod!

Porcija od 100 grama teleće jetre sadrži oko 6 puta više od dozvoljenog unosa vitamina A, a sedam puta više bakra. Predoziranjem spomenutim nutrijentima može biti toksično. Pretjeran unos vitamina A može izazvati probleme s vidom, mučninu i bol u kostima. Uz to su povezane i s neurodegenerativnim promjenama i razvojem Alzheimerove bolesti.

Pa koliko je previše?

Možda je teško primijetiti jedete li previše ove namirnice, a posljedice se često polako javljaju, od blagih do kroničnih. Stručnjaci će savjetovati da pojedete maksimalno oko 200 grama tjedno. Kako su bogate i kolesterolom, osobe koje imaju bolesti srca i dijabetes moraju biti posebno pažljive pri konzumaciji ove namirnice.
Možda ovo nije komad mesa koji je najpopularniji odabir za ručak, ali za one koji ju vole, ovaj organ pun nutrijenata puno može pružiti zdravlju. Ako ga ne pojedete previše.

Kako uključiti jetrica u prehranu?

Pečeno na tavi: Iznimno su ukusne ako se pripremaju na ovaj način i na karaju im se doda nasjeckani bijeli luk

Spaghetti Bolognese: Jetricu možete nasjeckati ili samljeti s ostatkom mesa.

Hamburgeri: Također ih možete dodati usitnjene mesu za burger

Knedle: Ako dodate jetricu smjesi od griza, dobit ćete ukusne knedle za juhu ili gulaše

Dodajte začine: Na taj ćete način bilo kojem jelu s jetricama poboljšati okus i prikriti njihovu jako aromu

Namočite ih u mlijeku i soku limuna prije kuhanja: Na taj ćete način ublažiti jak okus.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo