Pametni međuobroci za najmlađe - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pametni međuobroci za najmlađe

Zdravi i hranjivi međuobroci jednako su važni kao i glavna jela kada je u pitanju zdravlje vaše djece. Ako međuobrocima pridajte malo pažnje i djeci često “dopuštate” nezdravu i brzu hranu, ovo je članak za vas!

Donosimo vam ulomak iz knjige Crveno, zeleno, jedi ispravno, autorice Joanne Dolgoff, u izdanju MENART-a, o najzdravijem i  pametnom odabiru međuobroka kao granciji zdravih i sretnih mališana!

Jutarnji međuobrok djeteta trebao bi sadržavati zdravu kombinaciju bjelančevina i vlakana koja će stabilizirati šećer u krvi i zadržati osjećaj sitosti do ručka.Većina djece voli nezdrave međuobroke nakon škole, ali više su spremna prihvatiti zdraviji jutarnji međuobrok, stoga je to idealno vrijeme da u prehranu uključite zelene namirnice i slobodno gorivo.

Evo nekih primjera namirnica koji mogu biti ukusni, zasitni jutarnji međuobroci!

Najbolji međuobroci za mališane

1. Povrće bogato vitaminima može biti u središtu jutarnjeg međuobroka, a usto je financijski isplativo. Kombinirajte brokulu, mrkve, cvjetaču, krastavce, celer i paprike babure sa šalšom ili nemasnim jogurtom kao umakom.

2. Vrijeme za jutarnji međuobrok također je idealno za voće koje se može nositi u naprtnjači, poput jabuka, krušaka, banana i grožđa.

3. Mliječni proizvodi s malo masti ili bez masti izvrstan su izvor bjelančevina i kalcija. Neki mliječni proizvodi vrlo su masni i kalorični, stoga se usredotočite samo na najzdravije: nemasno mlijeko, jogurt s malo masti, svježi sir s malo masti te tvrdi sir s malo masti. Kao i mlijeko, sir sadržava brojne esencijalne hranjive tvari poput bjelančevina, kalcija, fosfora, cinka, vitamina A, riboflavina i vitamina B12.

4. Ostaci hrane mogu izvrsno poslužiti za međuobrok. Kada pravite više porcija nekog jela, štedite novac i vrijeme. Trik je u tome da sve unaprijed isplanirate kako se ništa ne bi bacilo.

5. Juha s malo natrija je povoljna, niskokalorična superjunakinja. Vaše dijete nakon juhe neće biti gladno, a vi nećete morati isprazniti novčanik.

6. Orašasti plodovi i sjemenke prepuni su hranjivih tvari. Budući da su orašasti plodovi također dosta masni i kalorični, ljudi misle da su nezdravi. Međutim, te su masnoće dobre masnoće koje snižavaju rizik od bolesni srca i krvnih žila. Orašasti plodovi jedan su od najboljih prirodnih izvora vitamina E, magnezija, kalija, folne kiseline, bakra i selena. Imajte na umu da su orašasti plodovi bogati kalorijama, pa su umjerenost i odgovarajuće porcije od ključne važnosti.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo