Hrana i recepti

Hrana i recepti

Piće ili dva dnevno pogoduje gustoći kostiju

U postmenopauzi ste i brinete se za svoje kosti? U to ime popijte jedno ili dva alkoholna pića i smanjit ćete svoj rizik od gubitka koštane mase koji bi vas mogao zaštititi od osteoporoze.

Pri tom vas upozoravamo: s pićem ne valja pretjerati jer samo umjerena konzumacija ima dobrobitni učinak.

Istraživači Sveučilišta Oregon State su analizirali što se događa s pregradnjom kostiju kada žene u postmenopauzi prestanu konzumirati alkohol kroz razdoblje od dva tjedna.

Proučavali su 40 žena u ranoj fazi menopauze koje su konzumirale jedno ili dva alkoholna pića dnevno. Ispitanice nisu prije slomile neku kost u tijelu i nosi prošle nadomjesnu hormonsku terapiju. Dobile su “zadatak“ suzdržati se od pića dva tjedna, a za to su vrijeme stručnjaci ustanovili veću pregradnju kostiju. Iznenađujuće, pregradnja se normalizirala dan nakon što su ispitanice nastavile konzumirati alkohol.

“Umjereno ispijanje alkohola kao dio zdravog stila života koji uključuje dobru prehranu i tjelovježbu može biti dobrobitan za zdravlje kostiju, pogotovo kod žena u postmenopauzi“, zaključila je Urszula Iwaniec, koja je bila uključena u studiju objavljenu u časopisu Menopause.

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi. Do bolesti dolazi kada osteoklasti napadaju i razgrađuju kost, a osteoblasti nisu u mogućnosti potpuno obnoviti kost, kao što je u normalnim okolnostima slučaj.

Koštana masa se izgrađuje u mladosti i doba spolne zrelosti. Količina koštane mase ustaljuje se oko tridesete godine, a nakon četrdesete se postupno gubi (do jedan posto godišnje). Postoje dva osnovna oblika ove bolesti. Prvi oblik bolesti javlja se kod žena oko pedesete godine u menopauzi i posljedica je sniženja razine estrogena, ženskih spolnih hormona. Drugi oblik osteoporoze, tzv. senilna osteoporoza, javlja se oko sedamdesete godine kao posljedica slabijeg metabolizma kalcija u starijoj dobi.

Možemo li prehranom i stilom života usporiti napredovanje osteoporoze?

 

prof. dr. sc. Dalibor Krpan

“Naravno, prehrana i stil života mogu utjecati na pojavu osteoporoze, no važno je napomenuti da u većini slučajeva nije dovoljno provoditi ono što se obično podrazumijeva zdravom prehranom i aktivnim životnim stilom. Poznato je da se osteoporoza javila i kod astronauta, dakle zdravih i dobro utreniranih osoba i to već nakon samo pet mjeseci provedenih u bestežinskom prostoru. Zato preporučam svima, uz zdravu prehranu i aktivan način života provoditi svakodnevno ciljanu tjelovježbu poput Tae doa.

 

Važno je izbjegavati neke loše navike kao što je pušenje, neaktivnost, a u koliko je moguće i lijekove za koje znamo da loše utječu na kost. Danas imamo i više lijekova kojima možemo djelovati na koštanu pregradnju. No, važno je znati da nije svejedno koji ćemo lijek primijeniti. To mora biti strogo individualno, jer neki lijek će kod nekog pacijenta koristiti kod drugog taj isti lijek može šteti kostima, budući da je svaka osteoporoza drugačija. Danas nam je na raspolaganju i MBST (terapijska nuklearna magnetska rezonanca), najnovije dostignuće medicine i tehnologije koje se primjenjuje u liječenju koštano-zglobnih bolesti“, tvrdi jedan od vodećih stručnjaka u području mineralnog metabolizma i ravnatelj Poliklinike K-centar, internist, endokrinolog i nefrolog prof.dr.sc. Dalibor Krpan u intervjuu za Ordinaciju. Pročitajte više: Svjetski dan osteoporoze: Svi smo kandidati za ovu bolest.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo