Hrana i recepti

Hrana i recepti

Poširanje, blanširanje, sporo pečenje… Tehnike kuhanja koje svatko treba znati

Shutterstock

Naučite ispravno pripremati svoja omiljena jela!

Tehnika 1: Sporo pečenje u pećnici

Ova metoda, za koju vam ruke nisu potrebne jer pećnica odradi sav posao, izvuče najviše okusa iz namirnice i meso se peče ravnomjerno. Prvi korak je meso ostaviti neko vrijeme na sobnoj temperaturi, jer ako stavite peči hladno meso ono se neće ispeći ravnomjerno. Za idealno pečeno meso preporučuje se temperatura pećnice od 190-200 stupnjeva. Meso je gotovo kad postigne temperaturu od 170°C. Nemojte biti nestrpljivi i nakon što izvadite meso iz pećnice, pustite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 20 minuta kako bi zadržalo sve sokove.

Slavni kuhar otkriva kako savršeno kod kuće ispeći – biftek

Tehnika 2: Poširanje

Za početak naglasimo da kuhanje i poširanje nije isti proces! Poširanje je kuhanje u malo tekućine čija se temperatura održava tik ispod točke vrenja. Poširanje tj. zgrušavanje (jaja, kompoti, pileća prsa, riba, kreme) podrazumijeva grijanje namirnica u vlastitoj vlazi na temperaturi nižoj od 100ºC, a kod pripremanja riba se koristi isključivo da se meso ne bi raspalo. Riba se uobičajeno pošira zajedno s povrćem (luk, mrkva, celer) uz podlijevanje s vodom tek toliko da se pokrije dno. Za poširanje, koje se najčešće koristi za spremanje jaja i filea ribe, namirnice se stavljaju u vodu koja samo što nije zavrela (do 95°C), a doda se i malo octa.

Tehnika 3: Prženje mesa

Hrskavo meso prekrasne zlatno-smeđe boje dobiva se prženjem. Prije nego meso stavite na posudu za pečenje, dobro ga obrišite papirnatim ubrusima – vlaga iz namirnice stvara paru koja otežava pravilno prženje. Posudu zagrijte na jakoj vatri pa dodajte ulje, a kada je ono dovoljno vruče stavite meso. Meso ne dirajte, a spremno je za okretanje kada se rubovi lako odvajaju od posude.

Pinđur – probajte ovaj odličan domaći recept

Tehnika 4: Blanširanje

Blanširanje je najbolji način za očuvanje boje i hranjivih sastojaka kratkotrajnim držanje namirnica u vodi temperature od 98-100ºC (uglavnom špinat, blitva, kelj, mahune), njime možemo očuvati sočnost mesa, odnosno spriječiti da daljnjom obradom iz njega iscuri sok te omogućiti lakše otklanjanje kožice s povrća i voća.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo