Povrće predstavlja pravo skladište vitamina, minerala, antioksidansa i fitonutrijenata koji pomažu tijelu odbiti i spriječiti bolest. Nedavna studija Sveučilišta East Anglia je otkrila da jedan takav spoj, poznat kao sulforafan zaustavlja razarajuću funkciju enzima koji uzrokuju artritis.
Nekoliko nedavnih studija je
potvrdilo da povrće kao što su brokula i cvjetača zaista preveniraju rak.
Međutim, dobra je vijest da spomenuto povrće pruža i druge korisne pogodnosti. Njihova konzumacija podiže razinu sulforafana u krvi. On može ući u zglobno
tkivo i spriječiti njegovo uništenje.
Osteoartritis je stanje tijekom kojeg zglobne
hrskavice polako propadaju, uzrokujući jaku bol. No, dobra
je vijest da prisustvo sulforafana može spriječiti, pa i liječiti spomenutu
bolest.
“Laboratorijska istraživanja pokazuju da sulforafan može
blokirati enzim koji izaziva upalu i bolove u zglobovima. Brokula je bogata sulforafanom koji
stimulira enzime u tijelu koji uništava karcinogene tvari prije no što oštete
stanice”, pojasnila je Elaine Magee, autorica knjige Food
Synergy: Unleash Hundreds of Powerful Healing Food Combinations to Fight
Disease and Live Well.
Preliminarno istraživanje je dio dugoročnog proučavanja metode koja zahvaljujući
sulforafanu koristi organizmu. Znanstvenici se nadaju da će uskoro utvrditi koliko brzo i jednostavno
spoj može dospjeti u zglobove te kolika je količina potrebna za značajan
terapijski učinak.
K. R.