Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prvomajski specijalitet: kancerogeno meso? Izbjegnite takav scenarij uz ovih 6 savjeta

Shutterstock

Konzumacija mesa pripremljenog na roštilju povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, prostate, raka želuca i dojke, a rizik od raka gušterače povećava za čak 60 posto! Osobito se ovo odnosi na meso koje je pripremljeno na vrlo visokoj temperaturi zbog koje na površini pougljeni.

Ukoliko ste jedan od onih kojima nema boljeg od jako pečene pljeskavice i kobasice koja se napola pretvorila u ugljen, razmislite o ovome: redovita konzumacija ovako pečenog mesa povećava rizik od raka gušterače za 60 posto. Tako barem tvrde znanstvenici sa sveučilišta u Minnesoti koji su tijekom devet godina pratili prehrambene navike više od 62 tisuće ljudi. U čemu je stvar?

Ružmarin i višnje za sigurnije meso s roštilja!

U mesu pripremljenom na vrlo visokim temperaturama razvijaju se kemikalije poznate pod nazivom heterocikličke aminokiseline (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH). Ove kancerogene tvari mogu uzrokovati promjene u strukturi DNA koje vode do razvoja kancerogenih stanica.

1. Čuvajte se zagorene piletine

Birajte nemasno meso ili prije bacanja na roštilj uklonite svu masnoću s njega jer sokovi i masnoća koji kapaju s mesa potiču vatru i stvaraju više dima što povećava opasnost od raka priliko konzumacije takvog mesa.

Čestim okretanjem mesa na rešetki smanjujete rizik od razvoja heterocikličkih aminokiselina za 75 do 95 posto, tvde znanstvenici. Ako vam meso zagori, obavezno ostružite zagoreni dio prije konzumacije.

Planirate roštilj? Imamo odličan recept za marinadu od tamnog piva

2. Marinirajte meso prije roštilja

Znanstvenici nisu sigurni zašto, ali marinada djeluje kao zaštitna barijera između mesa i kancerogenih tvari. Istraživanje s Američkog instituta za istraživanje raka kaže da držanje mesa u marinadi minimalno 30 minuta prije pečenja smanjuje rizik od pojave heterocikličkih aminokiselina. Nije svejedno u čemu marinirate meso.

Rezultati istraživanja pokazali su da marinada koja sadrži maslinovo ulje, sok naranče i limete, češnjak, luk i kumin smanjuje rizik za 88 posto, dok marinada koja sadrži ljute sastojke, poput čilija, kajenskog papra i dimljene paprike smanjuje rizik za približno 57 posto.

3. Skratite vrijeme pečenja

U mesu koje duže vrijeme držite na vrućem roštilju stvara se više kancerogenih tvari jer je duži period izloženo djelovanju vatre i dima. Odaberite radije ribu za roštilj jer se priprema puno kraće nego piletina ili goveđi biftek ili napravite manje ćevape i pljekavice koji će biti brže gotovi.

Stručnjaci s Američkog instituta za istraživanje raka savjetuje da meso nakratko ubacite u mikrovalnu pećnicu prije nego ga bacite na roštilj jer ćete tako za 90 posto smanjiti rizik od razvoja heterocikličkih aminokiselina.

Riba s gradela je dobra za mozak

4. Izbjegavajte mesne prerađevine

Preskočite hot-dog i kobasice. Koliko god bile ukusne na roštilju, prema Američkom institutu za istraživanje raka, prilikom prerade takvog mesa stvaraju se supstance koje izazivaju rak, i mogu povecati rizik od razvoja raka debelog crijeva.

5. Smanjite doživljaj s plamenom

Ukoliko imate električni roštilj postavite ga na srednju temperaturu, a radite li s roštiljem na ugljen pripazite na vatru da vam meso ne bi pougljenilo. Ovo možete spriječiti i tako da rešetku prije pečenja premažete masnoćom.

Doticaj s vatrom i dimom ćete izbjeći ako meso i povrće postavite na foliju (pečete li meso, izbušite rupe na foliji kroz koje će se cijediti masnoća).

Povrće na roštilju – kako ga pripremiti i koje odabrati

6. Roštiljate bez mesa

U karakterističnom okusu hrane s roštilja možete uživati i ako umjesto mesa pripremate povrće, voće ili vegetarijanske burgere. Pritom ćete izbjeći rizik od raka jer se kancerogene tvari koje smo spominjali stvaraju isključivo u proteinima koji se nalaze u mišićnom tkivu. Povrh toga, fitokemikalije koje sadrže povrće i voće mogu smanjiti rizik od pojave određenih vrsta karcinoma.

Znate li tajnu savršenog roštilja?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo