Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što jesti, a što izbjegavati ako imate psorijazu?

Psorijaza je kožna bolest koja različito pogađa ljude. Nekome se može proširiti po cijelome tijelu, a nekome može zahvatiti samo malu površinu na tijelu. Međutim, ono što je zajedničko svim oboljelima svakako je prehrana koja im može pogodovati.

Većini ljudi do pojave psorijaze dođe u pubertetu ili u dvadesetima i tridesetima. Dok mnogi raspravljaju što uzrokuje ovu kožnu bolest, one koji je već imaju sigurno zanima kako je pobijediti. Kao i u svakoj bolesti, i kod psorijaze prehrana igra itekako značajnu ulogu. Pogledajte što bi se svakako trebalo naći na vašem jelovniku, a što biste trebali izbaciti iz svoje prehrane.

Hrana koju trebate jesti ako imate psorijazu

1. Losos

Losos, kao jedna od riba s najvećom količinom omega 3 masnih kiselina, savršena je namirnica za sprječavanje protuupalnih procesa. 

2. Kurkuma

Jedna od najpoznatijih namirnca ayrurvedske medicine, jednako kao i đumbir, itekako je dobra za ublažavanje i smirivanje simptoma psorijaze

3. Češnjak

Malo koja je biljka bolja u liječenju različitih bolesti i u promicanju zdravlja od češnjaka. Osim za dobar krvni tlak, zdravlje kardiovaskularnoga sustava, češnjak je dobar i za vašu kožu.

4. Brokula

Povrće itekako bogato beta karotenom i vitaminom C za zdravlje vaše kože može učiniti čuda.

5. Heljda

Psorijaza se zna javiti i kao reakcija na nepodnošenje glutena. Upravo stoga heljda može biti savršena namirnica kojom ćete poboljšati svoje zdravlje.

Hrana koju trebate izbjegavati ako imate psorijazu

1. Alkohol

Alkohol je definitivno prva i osnovna stvar koju trebate izbaciti iz svoje konzumacije ako imate kožnih problema, posebice psorijazu. Simptomi psorijaze mogu se pogoršati čak i ako ste umjeren konzument alkohola, stoga je najpametnije da ga potpuno izbacite.

2. Crveno meso

Masnoća koja se nalazi u crvenome mesu vrlo lako može izazvati upalni proces kod onih koji imaju predispozicije za psorijazu.

Fleksitarijanstvo: vegetarijanstvo s povremenim mesnim užitkom!

3. Mliječni proizvodi

Jednako kao i crveno meso, i mliječni proizvodi sadrže iste masnoće koje mogu uzrokovati jednake posljedice.

4. Citrusi

Citrusi poput grejpa, naranči, limuna i limete imaju jednake alergene. Za one koji nemaju predispoziciju za razvijanje psorijaze mogu biti korisni i zdravi, ali osobama sa psorijazom svakako se preporučuje njihovo izbjegavanje.

5. Jaki začini

Intenzivni i jaki začini osobama sa psorijazom mogu štetiti. U tu skupinu svakako ulaze ocat, curry, cimet, majoneza, tabasco i sl.

Kojim začinima protiv viška kilograma?

Foto: Shutterstock

J. R. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo