Što se događa vašem organizmu ako svakog dana pijete smoothie? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što se događa vašem organizmu ako svakog dana pijete smoothie?

Shutterstock

Mnogi tvrde da su zdravi, ali što o svakodnevnom korištenju misle stručnjaci?

Većina će smoothie pripremiti za jutro, umjesto doručka, a kako bi se opskrbili kvalitetnom dozom vitamina i minerala te ostali siti do ručka.

Što će se dogoditi s vašim tijelom ako ga pijete baš svaki dan? Je li to zdrava navika ili nije? Ljepota ovog napitka leži u tome što u njega možete staviti skoro sve omiljene sastojke, što bi možda značilo da njegova kvaliteta prije svega ovisi o tome od čega ste ga pripremili.

Prije nego ga pripremite, pročitajte što stručnjaci misle o vašoj svakodnevnoj navici.

Sigurno ćete unijeti dovoljnu dozu vitamina

Kako je baza smoothieja obično jedna voćka, a ponekad i povrće, jasno je da sadrži puno vitamina, a slaže i nutricionistica Anndres Ayesta, osnivač centra za nutricionizam. Dodaje da vjerojatno nikada ne biste pojeli u jednom obroku jogurt, bananu i špinat, tako da je ovo i dalje odličan i zdrav doručak.

Kvalitetna doza proteina

Jedna voćka i prosjeku ima oko 2.5 g proteina, ali ako joj dodate na primjer žlicu bademovog maslaca, uvelike ste povećali unos proteina. Ayesta predlaže da dodate čiste proteine u prahu kako biste zadovoljili dnevne potrebe, posebno ako ste fizički aktivni ne zaboravite na ovaj savjet. Grčki je jogurt odličan izvor proteina kojega možete dodati , a i on će biti puno ukusniji. Kako biste smanjili unos kalorija, odaberite jogurt bez okusa.

Tri genijalna i zdrava recepta koja će vam uljepšati vikend! I napokon ćete naučite raditi slushy…

Razina šećera u krvi može porasti

Bez previše razmišljanja, loša strana svakodnevne konzumacije ovog napitka je što oni često sadrže i puno šećera, posebno se ovo odnosi na one kupovne, već gotove napitke. Ayesta smatra da pripremom kod kuće možete maksimalno smanjiti unos šećera ako koristite namirnice poput cijelog voća, povrća i jogurta bez šećera. Možete koristiti i vodu ili mlijeko.

I dalje možete osjećati glad

Znate li da promijene u razini šećera u krvi mogu izazvati kod vas samo osjećaj gladi? Osim toga, kako voće i povrće pretvarate u tekućinu, propuštate neke važne stvari poput vlakana, koja gase apetiti.

“Smoothie zaobilaze važan dio probave a to je žvakanje“, navodi nutricionistica te pojašnjava kako je to razlog zašto organizam prije apsorbira sve što se u njega unese, pa će posljedica biti glad. Ako mu dodate vlakna, koje možete naći u chia sjemenkama, sigurno ćete dulje ostati siti. Zapamtite da smoothie nije zamjena za svaki obrok u danu, on će poslužiti kao zdrav dodatak prehrani. Ako pak želite da zamjeni obrok, pazite da sadrži sve što bi sadržavao i taj obrok.

Mogli biste pretjerati i s unosom kalorija

Svaki dan jedan smoothie može se pretvoriti u jednu kalorijsku bombu, posebno ako dodajete namirnice poput sušenog voća. Imajte na umu da se može dodati i previše dobrih namirnica koje na žalost sadrže i šećere pa i ako se radi o avokadu ili kokosu. Orašasti plodovi također sadrže nešto više kalorija iako su zdravi.
Kako je lako pretjerati, pratite koliko čega stavljate i koristite pritom žlicu kao sredstvo za mjerenje.

Ova je torta od maslinova ulja postala prava senzacija na Instagramu!

Ideja: Bobičasti smoothie

Sastojci:

  • 150 grama malina
  • 150 grama kupina
  • jedna banana
  • čaša mlijeka ili jogurta
  • listići mente
  • pola žličice cimeta

Sve sastojke očistite i ubacite, tj. ulijte u blender. Usitnite i gotovi ste za tren! Ako želite hladniji napitak, dodajte više kocki leda. Ako želite gušću teksturu, dodajte više voćku.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo