Različite namirnice se nazivaju superhranom, ali se isto tako često zaboravlja da ta titula pripada i maloj, u dvorištu uzgojenoj, trešnji!
Ovo voće je bogato flavonoidima (antioksidanti), a ono imaju ulogu vezivanja slobodnih radikala. Mnoge bolesti poput mrene na oku, Pakirsonove bolesti i ateroskleroza se povezuju sa oštećenjem tkiva koje uzrokuju slobodni radikali. Flavonoidi iz trešnje ublažavaju simptome alergije i astme, ujedno jačaju proizvodnju kolagena. Trešnje imaju i najveću količinu C vitamina u odnosu na ostalo voće s košticama.
U 100 grama svježih trešanja nalazi se;
- 82 g vode
- 0,2 g masti
- 1 g bjelančevina
- 16 g ugljikohidrata
- 12 g šećera
- 2,1 g vlakana
- samo 57 kalorija
Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline. Trešnje su jedno od voća sa najnižim glikemičnim indeksom
Kako čuvati trešnje?
Znamo da u jednom trenutku trešanja ima posvuda, ali one na žalost ne rastu tijekom cijele godine, pa nemam drugog izbora nego ih sačuvati u nekom drugom obliku – ako ih ne želite smrznuti, napravite od njih slatke poslastice u obliku kompota ili pekmeza.
Višnja – voće čije zdravstvene dobrobiti nemaju granica
Meringue kolačići s mascarponeom i malinama
Potrebno za 30 kolačića:
- 2 velika bjelanjka
- 100 g šećera
- 250 g mascarponea
- 150 g svježih trešanja
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva, prekrijte dva velika lima papirom za pečenje
- Miješajte bjelanjke dok se smjesa ne zapjeni. Postupno dodajte šećer i miješajte dok smjesa ne postane gusta i sjajana.
- Nanesite smjesu u slastičarsku vrećicu s nastavkom i istisnite 30-35 malih kolačića u obliku spirale.
- Pecite ih 20 minuta i zatim isključite pećnicu. Ostavite kolačiće u pećnici dok se potpuno ne ohlade, 5-6 sati.
- Metalnom lopaticom uklonite kolačiće s papira za pečenje.
- Na svaki kolačić stavite malo mascarponea i jednu trešnju.
Odlični recepti za zdrave kekse od zobi, badema, banana…
A. A.
Foto: Shutterstock