Uz ove trikove će i najtvrđi komadi mesa postati savršeno mekani - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Uz ove trikove će i najtvrđi komadi mesa postati savršeno mekani

Shutterstock

Danima ste sanjali o sočnom odresku, a kad ste ga pripremili shvatili ste da ga možete žvakati danima… Ima li što gore od tvrdog i žilavog mesa?

Ne brinite, dogodilo se to i najboljim kuharicama, a vi možete ipak učiniti nešto da se to ne ponovi. Ovo su samo neki do trikova koji će vam pomoći da omekšate tvrde komade mesa, a ne zahtijevaju mariniranje od par dana…

Dobro ga istucite: Ovo je najlakši način za omekšavanje mesa, ali ako pretjerate lako ga možete pretvoriti u kašu. 

Marinirajte u kiselinama: Kiseline mogu pomoći kod omekšavanja mesa pa iskoristite limun, ocat pa čak i jogurt mogu omekšati teške proteine. Meso se ne bi trebalo ostaviti u marinadi predugo jer kiselina može previše razraditi meso pa ono strukturom više neće odgovarati vašem ukusu. Ciljajte na mariniranje od 30-ak minuta. 

Kako pripremiti najbolji wok? Imamo jednostavan i brz recept

Marinirajte enzimima: Određeno voće, poput papaje, ananasa, kiwia ili kruške sadrže enzime koji će opustiti meso. Bromelin je jak enzim pa meso nemojte dugo marinirati ako ste to odlučili napraviti ananasom. 

Posolite meso dobro: Ako dobro posolite meso i ostavite da odstoji sat vremena prije pripreme, jaka vlakna u mesu će se opustiti i neće vam biti potrebna marinada. 

Kuhajte polako: Polagano kuhanje tvrđih komada mesa na niskoj temperaturi je odlučan način za omekšavanje mesa. Tvrda vlakna, kolagen i vezivna tkiva će se pokidati i tako meso ostaviti mekanim.

Čvarci – omiljena poslastica svih generacija

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo