Uživajte u plodovima jeseni - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Uživajte u plodovima jeseni

Iskoristite jesen na pravi način, uživajte u njenim prekrasnim, ukusnim i zdravim plodovima!

Kesten će pomoći umornim i bezvoljnim osobama, bundeva će smiriti živce i pospješiti san a vrganji će ubrzati mršavljenje!

Bundeva je namirnica puna antioksidanata i betakarotena koji joj i daju specifičnu narančastu boju. Ako niste znali, ona je bogata vitaminima C i E. Njeni ljekoviti sastojci mogu pomoći u snižavanju rizika od raka, srčanih bolesti, očne mrene, moždanog udara, a korisna je i za smirivanje živaca jer pospješuje san. Pripremite rižoto ili lazanje s bundevom.

Kesteni sadrže najmanje masnoća od svog orašastog voća. Dobar su izvor vitamina C, K, B1, kalcija, željeza i kalija. Prženi kesteni iznimno su popularni tijekom jesensko-zimske sezone. Po strukturi su vrlo mrvljivi, slatki i blagog okusa. Ljekovita svojstva kestenja će pogodovati umornim i bezvoljnim osobama. Preporuča se i onima žele ojačati muskulaturu, anemičnim osobama pa čak i onima koje muči zatvor. U većini se slučajeva jedu kuhani, prženi ili kao dodatak juhama i jelima, ali od njim možete pripremat i ukusne kolaće!

Vrganj je izuzetno kvalitetna gljiva bogate vitaminima B1, B2, B3, B5, C, D te kalcijem, željezom i cinkom. Ova vrsta gljiva ne sadrži saharozu i škrob, pa se posebno preporučuje dijabetičarima. Osim što je bogat bjelančevinama, vrganj je i odličan izvor prehrambenih vlakana, posebno hitina koji “ometa” apsorpciju masti i pomaže kod mršavljenja, što ga čini idealnom dijetalnom namirnicom. Vrganji su ukusni i jestivi, mogu se kuhati, peći, kiseliti ili od njih napraviti ukusan umak za tjesteninu.

Sudjelujte u gastronomskim priredbama diljem Hrvatske. Posjetite “Bučijadu” u Ivanić Gradu, “Marofsku kestenijadu” ili “Gljivarenje” u Stubakima. Sve se održavaju na isti dan, 18. listopada.

Foto: Shutterstock.com

A. Abrahamsberg  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo