Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vino od kupina i borovnica štiti od dijabetesa

Ako volite kupine i borovnice, sigurno će vam se svidjeti njihova mješavina u vinu. Osim što je izuzetno fina, ona je i korisna za dijabetičare.

Kupinovo vino daleko je poznato kao borac na prvoj liniji protiv anemije. Sada mu možete pridodati još jednu zdravstvenu dobrobit: s njim možete držati razinu šećera u krvi pod kontrolom.

Istraživači Sveučilišta u Illinoisu su ustanovili kako sastojak borovnica, ali i kupina može inhibirati da enzima koja su uključena u apsorpciju ugljikohidrata. Točnije, kombinacija vina kupina i borovnica inhibirala je enzime alfa-amilazu i alfa-glukosidazu gotovo jednakom učinkovitošću kao i antidijabetici.

Mješavina ovih dviju vrsta voća sadrži izuzetno veliku količinu antioksidansa, polifenola i antocijanina koji smanjuju upale u tijelu te na taj način smanjuju rizik od mnogih kroničnih bolesti, uključujući rak, metaboličke i krvožilne bolesti. Antocijanin, flavonoid koji borovnici i kupini daje prepoznatljivu ljubičastu boju, povezan je s mnogim zdravstvenim dobrobitima.

Tako se borovnice preporučuju za prevenciju raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl. Također, borovnice mogu olakšati fibrozu jetre i smanjiti veličinu tumora.

Saznajte sve o dijabetesu u članku: Svjetski je dan šećerne bolesti.

K. Horvat

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo