Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zaštitite se od raka zelenim povrćem i đumbirom!

Još uvijek se ne možete prisiliti na konzumaciju zelenog povrća? Možda će vas rezultati novog istraživanja uvjeriti u suprotno.

Brojne dosadašnje studije su potvrdile da povrće iz porodice krstašica poput brokule, prokulica i kupusa sadrži hranjive tvari koje pomažu u borbi protiv raka. No, dobra je vijest da su znanstvenici najnovijim istraživanjem otkrili kako sulforafan – ključan sastojak skriven u klicama brokule pomaže suzbiti širenje raka dojke.

kStudija je pokazala kako, osim zelenog povrće, zaštiti zdravlja doprinosi i
đumbir. On može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrtnosti zbog raka u razvijenim zemljama, unatoč činjenici da se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ukoliko je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi.

Osim što može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, istraživanja su potvrdila učinkovitost đumbira u liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom, morskom bolešću, tzv. jutarnje mučnine i proljeva. Ljekoviti začin se može pohvaliti analgetskim, antipiretičkim, antibakterijskim i sedativnim svojstvima.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Clinical Epigenetics.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo