Zimska hrana za zagrijavanje i zdravlje

citrus-jede-dijete-voce-vegetarijanstvo

Opet je zahladilo i vrijeme je prepuštanja omiljenim zimskim specijalitetima, koji su kao stvoreni za zagrijavanje. Međutim, pripazite: mnoge namirnice mogu povisiti krvni tlak, jednako kao i nadodati kilograme vašoj liniji. Zadnje što vam treba nakon blagdanskog prejedanja je još malo zaliha masti.

Slijedite savjete stručnjaka kojima ćete liniju držati pod kontrolom (ako već ne možete smršavjeti) i srce u najboljem redu.

Dvije žlice meda i šalica toplog mlijeka će vas zagrijati i opustiti prije spavanja, a ako med dodate u limunadu umjesto običnog kuhinjskog šećera, "ubit" ćete kalorije i osnažiti imunitet. Limun i med su najbolji saveznici organizma protiv prehlade i gripe, stoga nikada nije naodmet konzumirati ih.

Ako imate povišen krvni tlak izbjegavajte soliti hranu i namirnice koje sadrže sol i jod. Umjesto grickalica jedite šaku badema i nekoliko oraha, ali izbjegavajte slane pistacije. indijski oraščići su bogati izvor proteina i vlakana, monozasićenih masnih kiselina koje čuvaju srce i kalija, vitamina B, te folata.

Neki to vole vruće

Sarma je prava zimska hrana koja čuva organizam jer kiselo zelje sadrži veće količine vitamina C nego neki agrumi! Vitamin C je izrazito važan nutrijent u našem organizmu. Povezuje se s liječenjem svih mogućih bolesti, od dijabetesa, prehlade do raka. Većina životinjskih vrsta sposobna je sama proizvoditi ga, no ne i ljudi. Mi ga moramo konzumirati iz namirnica ili dodataka prehrani.

"Mliječni proizvodi su bogati kalcijem i eliminiraju tvari koje povisuju krvni tlak. Kada jedete špinat ili kukuruz, uvijek obroku dodajte jogurt ili maslac", tvrdi nutricionist Suman Agarwal.

Također povećajte unos zelenog povrća: kelj i kupus ga drže pod kontrolom. Stručnjaci takvo svojstvo pripisuju velikim količinama glutaminske kiseline. U svom su se istraživanju koncentrirali na prisutnost pet aminokiselina u prehrani preko 4.600 ispitanika, starih između 40 i 59 godina.

Rezultati su pokazali kako se tlak ispitanika snizio većom konzumacijom hrane koja sadrži upravo glutaminsku kiselinu, kao što je kelj ili kupus. Kelj možete kuhati u vodi ili na pari, pirjati, puniti nadjevom ili pržiti, te poslužiti kao toplo predjelo, juhu, prilog ili glavno jelo.

Kalcij uvijek mora pratiti i vitamin D. Obično ga dobivamo izlaganjem sunčevim zrakama, te on utječe na naše raspoloženje. Vitamin D može olakšati česte promjene raspoloženja ili zimsku depresiju, a nalazimo ga u ribama.

Nemojte zaboraviti na čokoladu!

Vjerojatno već i vrapci na grani znaju kako je tamna čokolada zdrava za srce (u ograničenim količinama, naravno), i zbog nje se osjećamo dobro. Crna čokolada snizuje razine adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona, te hormona stresa kortizola. Također utječe na zimsku depresiju i raspršuje ju. Puno zadaća za par kockica!

Većina ljudi povezuje naranče s vtaminom C, međutim ovaj je citrus također pravi rudnik folata koji pospješuju dobro raspoloženje, te vitamina B12 koji je ključan u procesu stvaranja hormona sreće serotonina. Spojite ugodno s korisnim i sljedeću naranču pojedite s nekoliko kockica tamne čokolade.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!