Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako vam dijeta nikako ne uspijeva, prema svojoj krvnoj grupi birajte namirnice, začine i vježbanje

Shutterstock 1410811916

Znate li za dijetu prema krvnoj grupi?

Dr. Robert H. Shmerling,  urednik magazina Harvard health navodi kako je mislio da je priča o dijeti prema krvnoj grupi davno zaboravljena, ali kako ga pacijenti često pitaju o njoj, odlučio je i sam malo proučiti o čemu se radi, a evo do kakvih je saznanja došao.

Što je dijeta prema krvnoj grupi? 

Još je 1996. godine Peter D’Adamo, liječnik neuropatske medicine opisao kako bi ljudi mogli živjeti zdravije, dulje i postići idealnu tjelesnu težinu ako će se hraniti prema krvnoj grupi. Odabir namirnica, pa čak i začina i tjelovježbe treba ovisiti o krvnog grupi. Knjiga u kojoj je ovo objasnio je uskoro postala hit, navodi.

Evo nekoliko preporuka iz ove knjige o tome kako bi trebala izgledati dijeta prema krvnoj grupi: 

Krvna grupa 0: Treba birati namirnice bogate proteinima i jesti puno mesa, povrća, ribe ali ograničiti unos grahorica. Za gubitak kilograma treba se jesti crveno meso, špinat, alge, maslinovo ulje i brokule, a izbjegavati brašno i mliječne proizvode. 

Krvna grupa A: Treba odabrati voće, povrće, tofu, plodove mora, puretinu ali izbjegavati meso. Za gubitak kilograma jedite plodove mora, ananas, maslinovo ulje i soju. Mliječni proizvodi, pšenica, grah i kukuruz se trebaju izbjegavati. 

Rak želuca, krvni ugrušci, bolesti srca… Krvna grupa otkriva kojim ste bolestima podložniji

Krvna grupa B: Treba odabrati meso, voće, mlijeko, ribu i žitarice. A kako bi dijete bila uspješnika jedite zeleno povrće, jaja, jetrica, ali je potrebno izbjegavati piletinu, kukuruz, kikiriki i pšenicu. 

Krvna grupa AB: Jedite mliječne proizvode, janjetinu, ribu, žitarice, voće i povrće, a za gubitak kilograma odaberite tofu, alge, zeleno povrće. Izbjegavajte piletinu, kukuruz i grah. 

Prema krvnoj grupi se ne bazira samo dijeta već i brojne navike, pa tako krvna grupa 0 treba se baviti vježbama visokog intenziteta i uzimati suplemente za osjetljivu probavu, dok grupa A treba ići na manje intenzivne treninge i uključiti meditaciju kao dio rutine. 

Ako ste žena i radite ovu stvar kad jedete, možda ste u rizičnoj skupini od razvoja bolesti srca

Djeluje je dijeta prema krvnoj grupi? 

Kvalitetne studije o krvnog grupi i dijeti nisu još objavljene u medicinskoj literaturi, a dvije studije iz 2013. i 2014. godine tvrde da ova dijeta nema puno smisla. No jedna je studija iz iste godine pokazala kako osobe koje su na dijeti i koje su pratile prehranu prema krvnoj grupi pokazuje kako je ipak došlo do poboljšanja u vidu snižavanja kolesterola. Teorija iza ove dijete je da krvna grupa je usko povezana sa sposobnošću probavljanja određenih namirnica, pa tako i pomaže kod održavanja željene težine, razine energije ali bi mogla i prevenirati bolesti kao što su razvoj raka i kardiovaskularni problemi. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo