Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako želite smršaviti, obavezno izbjegavajte ove napitke jer će sabotirati dijetu

Foto: Shutterstock

Vježbanje, zdrava hrana, život bez slatkiša sigurno puno znače ako želite izgubiti višak kilograma.

Ako se trudite živjeti zdravo i pratiti savjete vezane za mršavljenje, brzo ćete i naučiti koje namirnice valja izbaciti iz prehrane dok ste na dijeti. Ipak, postoji jedan napitak kojeg biste trebali potpuno izbaciti iz života u tom periodu a blisko je povezan s nakupljanjem kilograma – gazirani napitak.

Prema rezultatima studije objavljene u magazinu BMC Public Health, 20% cjelokupnog unosa kalorija u organizam u jednom danu dolazi od napitaka. Prosječna osoba konzumira 2000 kalorija u danu, što je oko 400 kalorija iz napitaka.

Kako se spremiti za ljeto u manje od dva mjeseca? Nije teško, samo ne idite na dijetu…

Gdje se točno sakriva tih 400 kalorija? Studija je otkrila da se radi o kombinaciji kave i čaja s dodacima, energetskim napicima, voćnim sokovima, mlijeku i alkoholu. Ipak svi se ovi spomenuti napici ne mogu usporediti s onim koje sadrži i najviše kalorija, a to su gazirana pića.

U rezultatima studije stoji kako upravo takvi napici mogu značiti unos sve od 35 do141 kaloriju, ovisno o tome koliko ste stari. Jasno je kako su i povezana s nakupljanjem viška kilograma, posebno ako znamo da se u jednoj limenci takvog napitka nalazi 150 kalorija.

Prazne kalorije

Dobro je imati na umu da se radi o praznim kalorijama koje dolaze iz šećera. Pa tako jedna limenka sadrži od 35 – 61 grama šećera. Isto tako istraživanja potvrđuju kako konzumacija zaslađenih napitaka utječe na pretilost kod djece i kod odraslih. To je posebno jasno ako znamo da većina takvih napitaka sadrže i fruktozu iz sirupa kukuruza, a tijelo je sposobno razgraditi ju samo kroz jetru, a ne može je koristiti za energiju kao što može glukozu. To naravno može doprinijeti nakupljanju kilograma ali i problemima s metabolizmom.

Ako vam otiču ova tri mjesta na tijelu, možda se radi o simptomima dijabetesa

Kroz godine, brojne su studije povezale gazirana pića s nakupljanjem kilograma, a jedna je od njih potvrdila kako su i sudionici koji su redovito vježbali ipak dobili koji kilogram viška ako su pili gazirane napitke.

Ne samo da su gazirani zaslađeni napici odgovorni za višak kilograma, sigurno loše utječu na cjelokupno zdravlje, a povezani su s razvojem dijabetesa tip 2, kardiovaskularnim zdravljem, depresijom, bolestima jetre…

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo