Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako do manje kila? Rano u krevet, rano iz njega van!

Već i vrapci na grani znaju koje su dobrobiti spavanja na naš organizam, a sada stiže još jedna potvrda kada je u pitanju mršavljenje.

Iako trećinu života provedemo spavajući, dvije trećine nas treba više sna.

Osobe koje su bude do kasno u noć te zbog toga nastave spavati i kasnije se bude izložene su većem riziku od debljanja jer su sklonije konzumaciji većeg broja kalorija.

Do ovog su zaključka stigli istraživači Medicinskog fakulteta Feinberg Sveučilišta Northwestern koji su pratili 52 osobe prosječno stare 30 godina. Otprilike je polovica voljela kasno ići na počinak (3:45 ujutro) i budila se gotovo u 11 sati. Ispitanici koji su “normalno” spavali išli su na počinak u pola jedan te se dizali u osam sati ujutro. Istraživači su vodili dnevnik prehrane ispitanike: što su jeli, količinu kalorija, u koje vrijeme…

Noćne ptice su konzumirale prosječno 248 kalorija više dnevno nego drugi ispitanici i također su jeli dvostruko više brze hrane nego osobe koje su išle rano spavati i upola manje voća i povrća. Ovo znači da bi noćne ptice mogle nakupiti 11 kilograma godišnje! Jednako tako, istraživači su primijetili kako su osobe koje su išle kasnije spavati imale veći indeks tjelesne mase.

Nije teško za pretpostaviti kako su noćne ptice pile više gaziranih sokova – bogatih izvora praznih kalorija, tj. šećera.

Ovi rezultati samo naglašavaju savjete liječnika kada je u pitanju kvalitetan san – on je nužan za zdravlje, dok nedostatak dobrog sna može otežati napore mršavljenja.

“Kada spavanje i jedenje nisu usklađeni s unutarnjim satom tijela, to može dovesti do promjena u apetitu i metabolizmu”, zaključila je dr. Phyllis Zee, voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Obesity.

Koliko dugo traje optimalni san? Saznajte u članku: Spavate manje od 6 sati? Prijeti vam prerana smrt!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo