Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo su 4 manje poznata načini koji vam pomažu da se riješite masnoća s trbuha

Shutterstock

Ako i vi mučite muku s masnim naslagama na trbuhu, četiri savjeta mogu pomoći da stanete problemu na kraj.

Jedan problem muči brojne ljude, a posebno žene: masnoće na trbuhu. Nažalost, mršavost nije jamstvo da imate mali udio masnog tkiva, niti proces mršavljenja podrazumijeva da nužno gubite masnoću – neuravnotežene dijete najčešće izvlače vodu iz organizma i oslabljuju mišiće. 

U priči o masnoćama treba uzeti u obzir i to da one nisu uvijek loše – štoviše, mast je jedna od osnovnih građevnih tvari ljudskog tijela i prijeko je potrebna za zdravlje i kondiciju. Tjelesna masnoća dijeli se na dvije osnovne vrste: esencijalnu koja je nužna za održavanje životnih funkcija, i visceralnu koja se taloži oko unutarnjih organa. 

Masnoće na trbuhu opasne za zdravlje

Previše masnoće na području trbuha se smatra iznimno opasnim za zdravlje srca, a čak su i mršave osobe u opasnosti od razvoja kardiovaskularnih bolesti ako na području trbuha imaju višak masnoće. Prisutnost ove masti u organizmu povezana je s otpuštanjem proteina koji uzrokuju upale, a može doći i do oštećenja arterija i jetre, te promjene načina na koje tijelo koristi šećer i masnoće. Donosimo 4 načina na koja se možete pokušati riješiti tog problema.

1. Suho četkanje 

Dr. Mitchell navodi kako je celulit čest problem kod žena, a nastaje tako kada se pohranjene masnoće potisnu prema tkivu ispod kože. Iako ne postoji neki siguran način kako se riješiti celulita, neki tretmani mogu smanjiti njegovu vidljivost. Suho četkanje je jedan od tih tretmana. Ako još uvijek niste čuli za ovu drevnu metodu, suho četkanje predstavlja ručno četkanje tijela čvrstom četkom s prirodnim vlaknima po suhoj koži. Osim što uklanja stari i suhi površinski sloj kože, povećava cirkulaciju, smanjuje pojavu celulita, sprječava urastanje dlačica, podržava limfni sustav i povećava razinu energije. Naravno da ova metoda neće ukloniti masnoće, ali uz pravilnu prehranu i tjelovježbu, može puno pomoći.

2. Hladna terapija 

Dr. Tomi Mitchell navodi kako pravilno izvedena hladna terapija kroz duži period može biti vrijedna metoda kojom ćete eliminirati masnoće na trbuhu. Stavljanje leda na to područje može smanjiti upalne procese i smanjiti veličinu masnih stanica. Ono što se može javiti su trnci ili iritacija kože. 

Ako želite jake mišiće, sportska nutricionistica otkriva koje namirnice trebate jesti

3. “Body Rolling”

Dr. Mitchell navodi kako se radi o masaži koju možete izvoditi sami teniskom lopticom kako biste se riješili boli u mišićima, a sportaši često koriste ovu tehniku kako bi prevenirali ozlijede i poboljšali fleksibilnost. No ova metoda može poslužiti i onima koji pate od nadutosti i boli u trbuhu. Uz može poboljšati cirkulaciju i smanjiti šanse da će doći do upale. Iako neće direktno ukloniti masnoće, može ubrzati proces.

4. Cupping terapija

Cupping terapija je drevna kineska tehnika alternativne medicine u kojoj terapeut stavlja posebne čaše na kožu kako bi se stvorio efekt usisavanja. Smatra se da ova tehnika pomaže kod brojnih problema – boli, upala i problema s probavom. Nedavno je postala popularna tehnika za uklanjanje masnoća s područja trbuha jer će poboljšati cirkulaciju. Radi se o sigurnoj terapiji koja daje rezultate a najviše za cjelokupno zdravlje. 

Foto: Shutterstock

A. A.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo