Ovo su tri najgore navike odgovorne za nakupljanje kilograma, provjerite imate li ih - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo su tri najgore navike odgovorne za nakupljanje kilograma, provjerite imate li ih

Foto: Shutterstock

Način na koji jedete može utjecati na izgled baš kao i ono što jedete

Napunili ste tanjur do vrha, uzimate velike zalogaje i žurite kao da se radi o natjecanju. Iako neki misle da nema u tome ništa loše, upravo te tri navike mogu utjecati na poteškoće s mršavljenjem ili nakupljanjem dodatnih kilograma, a sve prema studiji koja je prezentirana na konferenciji Nutrition 2021. Znanstvenici su prilikom istraživanja ponudili sudionicima (njih 44) tjesteninu sa sirom koji će jesti jednom tjedno 4 tjedna, a pratilo se i kojom brzinom jedu u koliki im je jedan zalogaj.

U prosjeku su pojeli 43 posto više kada je porcija bila veća za 75 posto. No bez obzora na veličinu porcije, oni koji su jeli brže i uzimali veće zalogaje su i više jeli, kaže istraživanje. Smatraju da se radi o posljedici toga kako hranu osjećate u ustima kada ju jedete. Iako ova teorija nije prepoznata kao što je brojanje kalorija, ipak ima veliki utjecaj na to kako jedete.

Ako želite smršaviti, obavezno izbjegavajte ove napitke jer će sabotirati dijetu

Prethodne su studije pokazale kako možete izbjeći ovaj ishod ako jedete polako i mislite na svaki zalogaj – prije ćete osjećati da ste siti. Ako jedete svjesno možete si pomoći da izbjegnete ove navike. Vanessa Rissetto, nutricionistica, smatra kako je čudan osjećaj kada započnete sa svjesnim jedenjem, posebno ako uvijek jedete brzo i uzimate velike zalogaje, ali isto će vam tako prijeći u naviku i pomoći vam da ne unosite previše kalorija.

Najbolji je pristup da to gledati kao zabavno iskustvo umjesto zadatka kojeg morate obaviti, dodaje.

Rissetto savjetuje da započnete s kolačem – hranom koju mnogi jedu brzo i odmah uzmu drugi komad. Savjetuje da ga dobro pogledate, pomirišete i onda zagrizete samo malo te svjesno žvačete i gutate.

Prehrana bolja od trbušnjaka: Nevjerojatno koliko malo morate izbaciti da bi dnevno unijeli čak 500 kalorija manje!

“Često će ljudi shvatiti kako im je dosta samo jedan kolač, a ne njih 10“, dodaje.
Baš kao i svaka navika, potrebno je vremena da vam postane dio života, ali svakako se da isprobati i jednom kad se uvjerite da djeluje, možda više nikada nećete imati problema s nakupljanjem kilograma.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo