Pretvorite metabolizam u mašinu za sagorijevanje kalorija uz ove jednostavne savjete - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pretvorite metabolizam u mašinu za sagorijevanje kalorija uz ove jednostavne savjete

Foto: Shutterstock

Na vašoj vagi stalno iste brojke? Ovi bi vam savjeti mogli pomoći da metabolizam pretvorite u mašinu za topljenje masnoća

Metabolizam je skup kemijskih procesa koje se odvijaju u tijelu, a radi se o tako velikom konceptu zbog čega je razumljivo da osjećate kao da se radi o nečemu što je van vaše kontrole. Ako se pitate kako ubrzati metabolizam, donosimo brze i djelotvorne savjete kojih se i vi možete pridržavati.

Jedite dovoljno

Ako želite imati manje kilograma, morate manje jesti, zar ne? Ako u organizam ne unosite dovoljno kalorija, doći će do gubitka mišićne mase, što će smanjiti djelovanje metabolizma.  

Nedovoljan unos hrane je jednako rizično kao i pretjerivanje u jelu, a u pokušaju da što prije izgube višak kilograma, mnogi će shvatiti da je potrebno jesti što manje. A to je krivo. Umjesto da se odričete svega, koristite jednostavne namirnice, a i savjete koje donosimo u nastavku.

Razvijate mišiće

Čak i kad odmarate, tijelo i dalje troši kalorije, a otprilike 80 posto kalorija koje se troše u danu ustvari se koriste kako bi vas održale na životu. Zanimljivo je da će se više kalorija potrošiti kod onih koji imaju i više mišića jer svaki kilogram mišića koristi oko 12 kalorija u danu.  

Dijeta ne djeluje? 5 glavnih razloga zašto odjednom više ne možete izgubiti kilograme

Isprobajte HIIT program vježbanja za jačanje mišića

Neće se igla na vagi pomaknuti ako radite samo kardio ili vježbe snage. Intervalni trening je najbolji način da izgubite kilograme, ubrzate metabolizam i osjetljivost inzulina. Jedna je studija tako pokazala da je samo redovan trening, u kojega je uključen i HIIT program, pomogao ženama da izgube više od 3 kilograma i uz to razviju mišićnu masu u samo 15 tjedana, za razliku od žena koje su izvodile samo kadio vježbe.

Jedite dovoljno proteina

Što više mišića imate, više ćete kalorija izgubiti, što god radili. Odlazak u teretanu će u tome pomoći, a proteini iz hrane će vam pomoći da potrošite više kalorija. Proteini se teško probavljaju pa će uzrokovati da se nakon obroka izgubi dodatnih 5 posto kalorija. Pokušajte ih dodati svakom obroku.

Najbolji proteini za poboljšanje rada metabolizma su:

  • Tvrdo kuhana jaja
  • Pileća prsa
  • Puretina
  • Grahorice
  • Odrezak bez masnoća

Izbjegavajte uobičajene stresore

Stres može utjecati na sporije sagorijevanje kalorija, prema rezultatima studije objavljene u magazinu Biological Psychiatry. Da stvar bude još gora, hrana za kojom žudimo kada smo pod stresom, je često ona nezdrava, puna masnoća i šećera. Kako biste zaštitili metabolizam, borite se protiv stresa smijehom jer tako dokazano smanjujete izlučivanje hormona stresa.

Pazite na unos Vitamina D

Ako postoji jedan suplement koji bi svi trebali koristiti, to je vitamina D – esencijalan je za obnovu mišićnog tkiva, no čini se da ga premali broj ljudi koristi. Neke su studije  već pokazale kako je pomanjkanje vitamina D povezano s većim rizikom za pretilost i zdravstvene komplikacije prouzročene pretilošću. Zgodno je spomenuti kako gotovo da nema istraživanja koje nije ustanovilo pozitivan učinak “sunčevog vitamina” na zdravlje! Tako vitamin D snizuje razinu lošeg kolesterola, pomaže u zaštiti od šećerne bolesti i oboljenja srca, štiti od senilne makularne degeneracije oka (glavnog uzroka sljepoće kod starijih osoba)…

Želite smanjiti opseg struka? Nutricionistica nudi 10 korisnih savjeta kako to postići

Jedite losos

Puno je ribe u moru, ali losos je možda najbolja opcija ako tražite način kako ubrzati metabolizam. Naime, u većini slučajeva usporen rad štitnjače je posljedica upale žlijezde, a losos je pun protuupalnih sastojaka te je pun omega -3 masnih kiselina. Rezultati studije objavljene u magazinu European Journal of Clinical Nutrition pokazuju kako je ova riba najbolja kada je u pitanju prevencija upala, a tako će i pomoći mršavljenju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo