Hrana i recepti

Hrana i recepti

Smršavite uz pomoć suhih šljiva!

Jesu li suhe šljive tajno oružje mršavljenja? Stručnjaci tvrde kako one umiruju apetit i na taj način olakšavaju gubitak suvišnih kilograma.

Šaka suhih šljiva dnevno i vaše je mršavljenje olakšano – savjetuju engleski istraživači, koji su ustanovili kako ovo suho voće može biti sjajna metoda zdrave prehrane i gubitka suvišnih kilograma.

Naime, stručnjaci Sveučilišta Liverpool pratili su težinu i apetit stotinu preteških i pretilih osoba. Svi su ispitanici dobili detaljne savjete pomoću kojih mogu smršavjeti, a polovica je dobila “zadatak” grickati suhe šljive svakog dana. Muškarci su dobili porciju od 170 grama suhih šljiva (što otprilike odgovara 15 komada), a žene 140 grama (dvanaestak komada).

Svi su ispitanici izgubili otprilike jednaku količinu težine kroz razdoblje od tri mjeseca (manje od dva kilograma i dva i pol centimetra u struku), no ispitanici koji su svakodnevno grickali suhe šljive brže su postigli rezultate pri kraju trajanja studije. Tvrde kako su se osjećali sitijima – vjerojatno zbog velike količine vlakana koje suhe šljive sadrže.

Unatoč tome što su poznate po probavnim smetnjama koje za sobom ostavljaju (zatvor), u ovoj studiji su suhe šljive bile izvrsno tolerirane i nisu bile povezane s većim probavnim tegobama. Jednako tako, stručnjaci osobama koje žele smršavjeti preporučuju najviše 30 grama suhih šljiva dnevno zato jer su one krcate šećerima, no čini se kako ni to nije smetalo ovim ispitanicima: “Učinak suhih šljiva na apetit daleko je veći od bilo kakve štete koje ostavlja količina šećera. Na sličan način je dobrobitno i drugo sušeno voće, poput grožđica”, objasnio je Jason Halford, koji je radio na istraživanju.

“Jedan od većih problema s dijetama je što ste gladni. Ovo ne mora nužno značiti da su suhe šljive novo čudotvorno rješenje za mršavljenje, ali one neće potkopati rezultate dijete”, zaključio je Halford.

Ako želite jače kosti, jedite više suhih šljiva, tvrde američki stručnjaci. Prema njima su suhe šljive “izuzetne” za zdravlje kostiju. Snižavanjem razine LDL-kolesterola, suhe šljive mogu smanjiti opasnost od bolesti koronarnih arterija i kapi. Poticanjem probave i smanjivanjem koncentracije litoholne kiseline, suhe šljive mogu pomoći u sprječavanju raka debelog crijeva.

Naš savjet za idealni međuobrok je zdjelica jogurta, dvije jušne žlice zobenih mekinja ili pahuljica, čajna žlica cimeta, nekoliko oraha i šalja sušenih šljiva i brusnica!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo