Hrana i recepti

Hrana i recepti

Stanite na kraj napuhnutom trbuhu!

Očajnički želite ući u najdraže hlače koje su vam pretijesne? Obratite pažnju na ugljikohidrate koje konzumirate – upozorava dr. Jacqueline Wolf, profesorica medicine s Harvarda.

Mnogi od spomenutih ugljikohidrata obiluju jednim od pet teško probavljivih šećera: laktozom, fruktozom, fruktanima, šećernim alkoholom i galaktanima. Kako biste ublažili simptome koji muče vaš želudac, isprobajte savjete koje vam predstavljamo.

1. Recite “zbogom” određenim mliječnim proizvodima

Ako vas mliječni proizvodi napuhuju, možda vaš organizam ne podnosi laktozu. Ako je tako – pravo je vrijeme da počnete konzumirati namirnice s nižom razinom laktoze poput tvrdog sira i jogurta ili pak proizvode bez laktoze.

k2. Pažljivo birate voće

Bobice, grožđe i limun sadrže gotovo identičan odnos fruktoze i glukoze, čineći ih lakše probavljivima od voća s više fruktoze, kao što su jabuke i kruške.

3. Zamijenite škrob

Ako vas pšenica, raž ili ječam nadimaju, odaberite rižu, kukuruz, zob ili krumpir koje želudac lakše podnosi.

4. Izbjegnite “lažne” šećere

Sorbitol, xylitol i manitol su šećerni alkoholi koji se nalaze u dijetalnim sokovima i žvakaćim gumama bez šećera. Izbjegavajte ih ako vam smetaju, ili se odlučite za proizvode zaslađene stevijom.

5. Ograničite konzumaciju mahunarki

Iako mahunarke poput soje, slanutka, leće i graha brzo stvaraju osjećaj sitosti, one su također nerijetko izvor napuhnutosti. Isti efekt proizvode kupus i prokulice. Ako ste nepopravljivi ljubitelj graha, prije pripreme sušena zrnca preko noći namočite u vodu kako bi ga crijeva lakše probavila.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo