S mekim lososom, hrskavim krumpirom i svježim mahunama prelivenim limunom, ovaj obrok nema samo odličan okus nego je i savršeno rješenje kada ste u žurbi, a želite hranjiv i uravnotežen obrok bez gnjavaže.
Losos je riba bogata omega-3 koja podržava zdravlje srca i mozga. Losos također osigurava proteine za izgradnju mišića i vitamin B12 za zdrav živčani sustav. Losos je jedan od rijetkih prirodnih izvora vitamina D koji je neophodan za zdrave kosti i imunitet. Divlji losos daje vam čak i protuupalni antioksidans astaksantin.
Krumpir je odličan izvor kalija koji je neophodan za zdrav krvni tlak. Vlakna u krumpiru pomoći će vam da se zasitite i potaknuti će rad vaših crijeva. I dok često razmišljamo o agrumima zbog vitamina C, krumpir je također bogat vitaminom koji jača imunitet.
Osim što ovom jelu daje prekrasan zeleni naglasak, mahune osiguravaju vitamin K koji doprinosi izgradnji kostiju te doprinose sadržaju vitamina C. Vlakna u mahunama nahranit će korisne bakterije vaših crijeva i pomoći u stabilizaciji šećera u krvi.
Losos u tavi s limunom, češnjakom, krumpirom i mahunama
Sastojci
- Baby Yukon Gold krumpir (oko 5 šalica očišćenog i narezanog na kockice)
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 3⁄4 žličice papra
- 2 žlice soka od limuna
- 4 mala češnja češnjaka, sitno nasjeckana (oko 1 žlica)
- 1 žlica nasjeckanog svježeg kopra, plus za ukras (možete ga zamijeniti bosiljkom, majčinom dušicom ili peršinom)
- 4 fileta lososa bez kože
- 1 paket (cca 4 šalice) tankih mahuna (ili šparoga)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Veliki lim obložite papirom za pečenje.
- Dobro pomiješajte krumpire, 1 žlicu ulja, 1⁄2 žličice soli i 1⁄4 žličice papra na pripremljenom limu za pečenje; rasporedite ravnomjerno. Pecite dok krumpir ne počne omekšavati i primati boju, oko 20 minuta.
- U međuvremenu, u maloj posudi umutite 2 žlice limunova soka, nasjeckani češnjak, 1 žlicu kopra i preostale 2 žlice ulja te 1⁄2 žličice soli i papra.
- Gurnite krumpir na jednu stranu posude. U prazan prostor rasporedite 4 fileta lososa i 4 šalice mahuna u ravnomjernom sloju.
- Polovicom mješavine limunovog soka (oko 2 žlice) premažite losos; preostalom smjesom pokapajte mahune. Pecite dok krumpir ne omekša, grah postane mekan-hrskav, a losos se lako čisti vilicom, oko 15 minuta. Po želji ukrasite dodatnim koprom.
Namaz od tune, lososa ili orade? Jednostavni recepti za ove savršene riblje paštete
Nutritivna vrijednost:
Kalorije 427, masti 19 g, zasićene masti 3 g, kolesterol 78 mg, ugljikohidrati 32 g, ukupni šećeri 4 g, dodani šećeri 0 g, proteini 31 g, vlakna 5 g, natrij 648 mg, kalij 851 mg
A. H.