Jednostavan kolač kojem je potrebno malo više od običnog brašna da bi da bi ispao savršeno!
Kad pripremate kolač i on ispadne savršeno ukusan, nisu mu potrebni ukrasi i preljevi. Upravo je to slučaj s ovim desertom – nježnog je okusa limuna i badema te predivnog izgleda. Možete ga zato poslužiti samog ili, ako baš želite, posipati šećerom u prahu.
Francuski kolač od jabuka – recept idealan za one koji ne znaju peći kolače
Sastojci:
- maslac za premazivanje posude za pečenje
- 4 jaja
- 2 limuna
- 100 g šećera
- 150 g brašna od badema
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Prhki keksi bez jaja i od samo 3 sastojka spasit će vam nedjeljni ručak!
Upute za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzijevih. Za pečenje pripremite okruglu posudu te dno obložite papirom za pečenje te ju premažite maslacem ili uljem.
- Odvojite bjelanjak od žutanjaka (4 jaja), bjelanjak stavite u manju posudu u kojoj ćete ga mikserom dobro istući, a žutanjak u veću gdje ćete kasnije dodati i ostale sastojke.
- Naribajte koricu 2 limuna te stavite u posudu sa žutanjcima. Dodajte šećer te jako dobro pomiješajte.
- Dodajte bademovo brašno, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok se brašno ne poveže dobro s ostalim sastojcima.
- Nekoliko žlica izrađenog bjelanjaka dodajte posudi s brašnom i nježno miješajte dok se ne poveže. Sad polagano dodajte ostatak.
- Prebacite sve u posudu za pečenje i lijepo poravnajte površinu da sve bude jednako raspoređeno.
- Pecite dok se rub kolača ne krene odvajati od stranica posude i on ne poprimi zlatno žutu boju (otprilike 25 minuta).
- Izvadite van i ostavite da se malo ohladi.
- Izvadite tortu i poslužite ju tako da posipate šećerom ili svježim borovnicama, ako želite.
A. A.
Foto: Shutterstock