Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crno burger pecivo: svi pričaju o njemu, no kako ga napraviti?

Foto: Shutterstock

Crna peciva hit su od prošlogodišnje Noći vještica kada su ih veliki lanci fast food hrane Burger King i Mc’Donalds u Japanu prvi put predstavili javnosti.

Svi koji nisu imali priliku okusiti ta crna peciva, od tada pričaju i pričaju kako napraviti crno pecivo koje će biti adekvatna replika baš tih. Danas se u Zagrebu mogu pronaći u više grill barova, fast food restorana i restoranima, a tajna je u – sipinom crnilu ili aktivnom ugljenu.

Aktivni ugljen

Dok je sipino crnilo prirodna boja koju možete nabaviti u ribarnici ili nekoj većoj trgovini, aktivni ugljen se može kupiti u ljekarnama. On se koristi u raznim kozmetičkim preparatima, poput sapuna, a odlično djeluje kao izbjeljivač zubi te u borbi protiv kožnih problema. No, koristi se i za liječenje trovanja, pogotovo od ugriza zmije i insekata. Odnosno, smatra se izuzetnim čistačem organizma od toksina

Konzumacija aktivnog ugljena ne smije biti prečesta, odnosno mora biti uravnotežena kao i s drugim tvarima i namirnicama, a posebno je važno da se prečesto ne koristi kada se koriste lijekovi jer može umanjiti njihovo djelovanje.

Četiri vrste brašna odlična za bezglutensku prehranu

Sastojci crnih peciva: 

  • 250 grama bijelog brašna

  • 125 ml mlake vode

  • žličica suhog kvasca

  • žlica i pol šećera

  • pola žličice soli

  • žličica aktivnog ugljena (2,5 grama)

  • 2 žlice soka od jabuke ili vode

  • sezam

  • žlica otopljenog maslaca

Kvasac može biti čistač organizma i prirodna kozmetika za ljepši ten

Priprema crnih peciva:

Brašno, vodu, šećer, kvasac i sol pomiješajte. Otopite aktivni ugljen u vodi ili u soku od jabuke, kako ste odabrali i dodajte ga u smjesu s brašnom. Mijesite tijesto, zatim ga prekrijte s krpom i ostavite da odmara na toplom mjestu. Kada dovoljno naraste, još jednom zamijesite i zatim podijelite u četiri dijela.

Oblikujte ih u okrugla peciva, premažite s otopljenim maslacom i pospite sa sezamom. Ostavite ih da odmaraju oko 45 minuta. Ispecite ih na 190 stupnjeva oko 15 do 20 minuta.

Ako mislite da nećete znati kada će crna peciva biti gotova, napravite i jedno bijelo pecivo te prema njemu možete znati kada su gotovi.

Isprobajte zdrave grickalice sa sezamom i poslužite ih uz paštetu od oraha. Kušajte i kavu i toplu čokoladu od matcha zelenog čaja

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo