Egipatska salata od jaja – savršen brzi obrok za sredinu tjedna - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Egipatska salata od jaja – savršen brzi obrok za sredinu tjedna

Jaja se mogu pripremati na razne načine, ali nama je za oko zapeo ovaj jednostavan recept za egipatsku salatu s jajima.

I salata može biti zabavno jelo ako u nju dodate malo mašte. Egipatska salata osim jaja sadrži i šareni grah i osvježavajuće začine. Mi vam donosimo prijedlog za danšnji obrok, na vama je samo da ga pripremite i uživate u okusu. Dobro je i znati da porcija sadrži samo 250 kalorija, vrlo malo masnoća ali i 16 grama proteina!

Potrebni sastojci

  • 2 jaja
  • 1 limun, sok
  • 1 žličica tahina
  • 1 crveni luk, nasjeckan
  • 1 žlica ulja
  • 3 režnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žličica kumina mljevenog
  • 1/2 žličica sjemnki kumina
  • 400 g kuhanog šarenog graha, ostavite malo tekućine
  • Zelene salate, količina po želji
  • 2 rajčice, narezane
  • Peršin, papar i sol

Ultimativni ljetni vodič – kako birati i koristiti najpopularnije preparate za sunčanje i njegu kože

Priprema:

  1. Skuhajte jaja, očistite i narežite.
  2. Pomiješajte 1 žličicu limunova soka i 3 žlice vode te dodajte tahini kako biste napravili preljev.
  3. Na ulju prepržite luk i češnjak dok ne omekšaju, dodajte kumin i sjemenke te grah. Dodajte i malo tekučine u kojoj se kuhao grah ili one iz konzerve u kojoj je stajao. Po potrebi dodajte limunova soka i začina radi okusa.
  4. Na tanjur stavite zelenu salatu te mješavinu s grahom, dodajte jaja i rajčicu.
  5. Sve obogatite preljevom, peršinom i paprom.

Zdravi preljevi za salate

Ako razmišljate o nekom drugom preljevi za ovu ili neku drugu salatu, možda je jedan od ovih upravo po vašem ukusu;

Sok od limuna

Umjesto teških i kremastih umaka, na salatu iscijedite malo soka od limuna, limete, naranče ili crvenog grejpa. Salate od povrća, kao i voća, dobit će osvježavajući okus, a agrumi su izvrstan izvor vitamina C.

Ako želite ravan trbuh, izbjegnite ovih 5 najgorih navika za doručak

Jogurt

Volite li guste i kremaste preljeve za salatu, umjesto visokokalorične majoneze ili kiselog vrhnja, napravite preljev od jogurta. Jogurt sadrži kalcij, vitamin D i probiotike.

Izmiksajte češnjak, dvije žlice običnog jogurta, lišće bosiljka, sok od polovice limuna, jednu žlicu crvenog vinskog octa, pet žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, jednu žličicu soli i dvije žlice vode.

Maslinovo ulje i začini

Izmiješajte maslinovo ulje sa sezonskim začinima, uljem sjemenki lana ili crnim vinom kako biste dobili drugačiji okus preljeva za salatu.

I sladoled može imati puno kalorija, ali nutricionistica savjetuje koji da birate čak i ako ste na dijeti

Preljev od češnjaka i maslinova ulja

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • bijeli balzamični ocat
  • žlica senfa
  • sol
  • papar
  • 1 režanj češnjaka
  • malo vode

A. A.

foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo