Najjednostavniji i najbrži recept za zagorske štrukle - oduševite sve omiljenom poslasticom

#KenwoodKuha 1

Postoje okusi koji nas, ma koliko godina imali, vraćaju u djetinjstvo. Ukusi su različiti, ali mnogi će se složiti da se ništa ne može usporediti s kremastom teksturom i neodoljivim okusom bakinih domaćih štrukli sa sirom.

Uvjerenje u to da ništa ne može zamijeniti umijeće tih starih ruku koje brižno mijese i razvlače mekano tijesto, u sve dodajući svoj tajni (a opet tako dobro poznati) sastojak – ljubav, poljuljala je Mirjana Špoljar koja je polaznicima #KenwoodKuha radionice otkrila svoj recept za zagorske štrukle sa sirom.

Tako je u maloj školi slastičarstva, pod Mirjaninim budnim okom, osam novopečenih slastičara u subotu uvježbalo vještinu pripreme ovog tradicionalnog bakinog jela. Ako se i sami želite prisjetiti neodoljivog okusa bakinih štrukli, u nastavku vam donosimo recept.

Prhki keksi bez jaja i od samo 3 sastojka spasit će vam nedjeljni ručak!

Sastojci za tijesto: 

  • 50 dkga glatkog brašna
  • 20 dkg oštrog brašna
  • 1 dcl ulja
  • 1 dkg soli
  • 1 jaje 
  • malo mlake vode

Priprema:

1. Za početak sve sastojke umijesite u glatko tijesto, pazeći na to da ne bude niti pretvrdo, niti premekano.

2. Kada ste izradili tijesto, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i umijesite ga u glatku kuglu.

3. Tijesto zatim premažite uljem i ostavite ga da „odmori“ 35 minuta na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme napravite nadjev od sira.

Sastojci za nadjev od sira:

  • 1 kg svježeg kravljeg sira
  • 4 jaja
  • 1.5 dkg soli
  • 7 dkg oštrog brašna

Priprema:

1. Sir izmiješajte sa solju, a zatim lagano dodajte jaja.

2. Kada se smjesa spoji, lagano dodajte brašno.

Kada je tijesto dovoljno mirovalo, prebacite ga na pobrašnjeni stolnjak i počnite ga nježno razvlačiti od sredine prema rubovima stola, da bude što tanje. Kada ste postigli željenu debljinu, odrežite krajeve tijesta pomoću noža, a zatim po tankom tijestu stavite nadjev od sira.

  • Pomoću slastičarske palete razmažite nadjev širine 10 cm po cijeloj dužini tijesta pa preklopite ostatkom tijesta koje ste razvukli izvan ruba stola i zarolajte.
  • Pomoću tanjura izrežite štrukle na željenu veličinu pa ih kuhajte u kipućoj vodi u koju ste dodali malo octa, ulja i soli. Štrukle kuhajte na laganoj vatri sve dok ne isplivaju na površinu i, nakon toga, još jednu do dvije minute.
  • Kada štrukle budu dovoljno kuhane, stavite ih u vatrostalnu posudu i zalijte ih vrhnjem.
  • Sve pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C oko 35 minuta, odnosno, dok vaši domaći štrukli ne dobiju zlatnu boju.

Kada budu gotovi, možete ih servirati s maslacem i krušnim mrvicama. Ako vam ta opcija zvuči primamljivo, Mirjana predlaže da na maslacu prepržite krušne mrvice sve dok ne postanu lagano smeđe pa zatim ugasite vatru i stavite svoje štrukle na pripremljenu smjesu. Ako volite kremastu teksturu jela, na vrh svake štrukle možete staviti i malo kiselog vrhnja. 

Kolačići s kremom od kestena i marmeladom od naranče idealni za jesenske dane

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!