Nema ništa ljepše od mirisa svježe ispečenog kruha! Zašto ga ne biste ispekli sami?
Jadranka Boban Pejić podijelila je s nama dva recepta za fini domaći kruh. Svakako vrijedi probati!
Kesten – kuhati ili peći ovu zdravu i ukusnu jesensku namirnicu?
1. Fini kruh bez glutena
Sastojci:
- 1/2 šalice pirea od bundeve ili batata
- 1 šalica kukuruznog griza
- 1/2 šalice rižinog brašna
- 1/2 šalice slanutkovog brašna
- 1 jušna žlica praška za pecivo
- 1/2 čajne žlice soli
- 1 šalica sojinog jogurta
- 1 jušna žlica agavinog sirupa
- 2 jušne žlice suncokretovog ulja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 ˚C. Pomiješajte pire od bundeve, jogurt, ulje i agavin sirup, a zasebno pomiješajte brašno, krupicu, prašak za pecivo i sol. Zatim vlažnu smjesu pomiješajte sa suhom smjesom. Gotovu smjesu rasporedite u nauljen manji kalup i pecite 25 minuta.
Ovu namirnicu svakako uključite u doručak ako želite smršavjeti
2. Domaći kruh
Sastojci:
- 1 jušna žlica suhog kvasca
- 1 jušna žlica meda
- 1 jušna žlica ulja
- 2 šalice tople vode
- 3 šalice integralnog brašna
- 3 šalice brašna tip 850
Priprema:
Pomiješajte kvasac, med, ulje i vodu te postupno dodajte 3 šalice brašna. Zamijesite te prekrijte krpom i ostavite 45 minuta na toplom. Ponovo zamijesite, premažite uljem te ostavite oko sat vremena da se udvostruči. Udvostručenu smjesu podijelite na dva kruha te ostavite još 10 minuta.
U kalup za kruh dodajte ulje i brašno te rasporedite smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta na 200 stupnjeva. Nakon pečenja kruh umotajte u vlažnu krpu i ostavite da se ohladi.
Recept za pekmez od 5 sastojaka koji je gotov za nevjerojatnih 10 minuta
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock