Saznajte više o nutritivnim prednostima kuhanja s tikvicama i provjerite kako napraviti ukusno jelo od ove omiljene ljetne namirnice.
Tikvice su ljetna superhrana, sadrže velike količine vitamina C, A, K, B, a od minerala sadrže mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij. Ljetne tikvice su mekše i kremastije od onih koje dozrijevaju zimi, a njihov blagi okus odlično se slaže s bosiljkom, majčinom dušicom i ružmarinom.
Koje su odlike tikvica?
Ovo zeleno povrće sadrži beta karoten, a brojna istraživanja potvrdila su kako prehrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.
Vitamin C u tikvici štiti od nastanka raka i srčanih bolesti te pomaže tijelu u obrani od virusnih infekcija, dok kalij održava normalnu ravnotežu tjelesnih tekućina, normalni krvni tlak i rad srca.
Odaberite pravu tikvicu!
Pri kupovini tikvice birajte one koje su sjajne, srednje veličine, kompaktne i neoštećene kore koja nije pretvrda, ali ni mekana. Postupajte pažljivo s tikvicama, jer i samo mala oštećenja mogu uzrokovati njihovo kvarenje. Neoprane ih čuvajte u hladnjaku do osam dana, a po želji ih možete i zamrznuti.
Muffini od tikvica
- 200 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- 1 jaje
- 100 ml jogurta
- prstohvat sjemenki kumina
- 3 žlice ulja (kokosovo, maslinovo, suncokretovo…)
- 1 manja tikvica
- 100 g feta sira
- soli po želji (otprilke ½ žličice)
Priprema:
- Zagrijete pećnicu na 180 -200 stupnjeva Celzijevih te pripremite 9 kalupa za muffine.
- U zdjeli pomiješate brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kumin i sol..
- U drugoj posudi pomiješate jaje, jogurt i ulje te sve dodajte mješavini s brašnom.
- Tikvice naribate i ocijedite te ih dodajte mješavini. Nježno sve promiješate dok se sastojci ne spoje.
- Podijelite smjesu u kalupe za muffine, a na vrh svakog namrivite malo feta sira. Pecite 18-20 min. dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Dobar tek!
Pripremite i medaljone s tikvicama
Ana A.
Foto: Shutterstock