Ova će vam vrsta kave pomoći da brže gubite kilograme, tvrde stručnjaci - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ova će vam vrsta kave pomoći da brže gubite kilograme, tvrde stručnjaci

Shutterstock

Kakva je to tamno pržena kava?

Koja je bolja za topljenje masnoća –  svjetlo ili tamno pržena? Odgovor bi vas mogao iznenaditi.

Činjenica je da ljubitelji kave vole ili mrze tamno pržena zrna kave. Nekima ona ima neugodan okus po – prženju, dok drugi ne žele niti okusiti nešto osim nje.
No, činjenice o ovoj kavi bi mogle promijeniti njihovo mišljenje kad saznaju koje se sve dobrobiti u njoj kriju.

Šalica tamno pržene kave je puna vitamina i minerala, što uključuje riboflavin, koji štiti stanice, a i tijelo će bolje procesuirati amino kiseline. Tu je i vitamin B5, koji prema riječima stručnjaka pomaže tijelu da hranu pretvori u energiju koju trebate u danu.

Spominje se još i utjecaj na zdravlje jetre i mozga i prevenciju nastanka nekih vrsti raka.
Prema rezultatima studije objavljene u magazinu  Molecular Nutrition & Food Research—to je i najbolja vrsta kave za sve koji žele izgubiti višak kilograma. Po završetku ispitivanja, koje je trajalo 4 tjedna, sudionici koji su pili tamno prženu kavu su izgubili više tjelesne mase od onih koji su pili svjetlo prženu kavu. Iako su rezultati studije objavljeni prije 10 godina, stručnjaci smatraju da su i dalje vjerodostojni.

10 zlatnih savjeta i jedan tajni sastojak za pripremu savršene piletine koja neće biti suha

“Ova je studija važna jer pokazuje očitu razliku između tamno pržene kave i one svijetlo pržene, kada je u pitanju gubitak masnih naslaga“, ističe Reda Elmardi, nutricionist te dodaje kako tamno pržena kava ima posebnu supstancu nazvanu N-methylpyridinium ioni, koji su odgovorni za primjene u tjelesnoj težini, a supstanca se formira samo kada se zrna kave prže.

Razlika u svjetlom ili tamnom prženju ovisi naravno o tome koliku temperaturu prerađivači koriste kada prže zrna. Svjetlo prženje, kako mu samo ime govori, nije izloženo tako visokim temperaturama kada se prži niti se prži dugo. Rezultat je više vlage, puni okus i više kofeina – ako se stvarno želite razbuditi birajte svjetlo prženu kavu. Tamno prženje znači izloženost visokim temperaturama dulje vrijeme, pa će naravno i zrno izgledati tamnije, okus neće biti tako pun i sadržavat će manje kofeina, te imati blagi okus po dimu. Zbog svega spomenutog, ova će vam kava pomoći da lakše izgubite kilograme.
Naravno, svjetlo pržena kava nije nezdrava, sadrži puno više antioksidanata, bolja je verzija kada se radi o sprečavanju upala u organizmu, prema pisanju National Coffee Association.

Probajte konopljin proteinski smoothie – idealan kao međuobrok ili nakon treninga

“Znamo da antioksidanti štite od mnogih zdravstvenih problema, a svi znamo da su upalni procesi baza za razvoj mnogih bolesti, poput razvoja raka“, ističe dr. Sampath Parthasarathy, dekan medicine na sveučilištu Central Florida. Istraživanja su pokazala kako umjereno ispijanje kave, a savjetuje se piti do 3 šalice kave dnevno, može imati dugoročno pozitivne zdravstvene posljedice, poput toga da smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, može utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava te, navodno, smanjuje rizik od moždanog udara. No ako želite izgubiti višak kilograma, može vam od pomoći biti tamno pržena kava.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo