Početak nove godine za mnoge znači i odmak od teške hrane, odlazak na dijetu ili proces detoksikacije.
No, dobar početak je i jednostavna povrtna juha koja će vas preporoditi, po receptu Katie Dunlop.
Sastojci:
- 4 mrkve
- 4 stabljike celera
- 1 kelj
- 2 šalice karfiola
- pola šalice heljde
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica maslinova ulja
- začini po želji
- 1 šalica graha ili miks leće
- 2 litre goveđeg temeljca
Priprema:
U velikom loncu na maslinovom ulju pržite nasjeckani luk. Dodajte češnjak i pržite još kratko.
Dodajte sve nasjeckano povrće i ostale sastojke i kuhajte oko 90 minuta odnosno dok grah nije kuhan (možete koristiti i već kuhani grah).
Začinite juhu po želji.
Zašto baš ova juha?
Zahvaljujući izuzetnom nutritivnom sastavu, heljda polako, ali sigurno preuzima zasluženi epitet popularne pseudožitarice, a zbog svojeg „gluten free“ statusa posebice je korisna osobama koje ne podnose gluten.
Nutritivna vrijednost heljde značajno se ističe naspram drugih vrsta žitarica. Sadrži kvalitetne ugljikohidrate i proteine, ali i različite vitamine, minerale i antioksidanse. Često se razmatra kao izvor vitamina B – skupine, a od minerala u ovoj žitarici nalazimo magnezij, mangan, bakar, željezo i fosfor. Uspoređujući s drugim žitaricama, minerali prisutni u kuhanoj heljdi dobro se apsorbiraju u našem tijelu. Razlog tome krije se činjenici da heljda sadrži malen udio fitinske kiseline, poznatog inhibitora apsorpcije minerala koji nalazimo u većini žitarica.
Celer pak sadrži hranjive i korisne tvari u svim svojim dijelovima: korijenu, stabljici, listovima, pa čak i u sjemenkama. Zbog toga se ne treba čuditi njegovoj širokoj upotrebi u liječenju mnogih bolesti i tegoba. Grickanje celera može ukloniti neugodan dah, preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i gihta, izvrstan je diuretik te sadrži aktivne tvari koje prirodnim putem opuštaju mišiće u stijenkama arterija i oko njih. Osim što je bogat vlaknima, prava je riznica vitamina K, C i B,te kalcija i folne kiseline.
Američka udruga za srce nakon 15 godina izdaje nove smjernice za prehranu – ovo su ključne
M. P.
Foto: Shutterstock