Ova detoks juha pravi je način da započnete 2022. godinu - stalno ćete je kuhati

juha

Početak nove godine za mnoge znači i odmak od teške hrane, odlazak na dijetu ili proces detoksikacije.

No, dobar početak je i jednostavna povrtna juha koja će vas preporoditi, po receptu Katie Dunlop.

Sastojci:

  • 4 mrkve
  • 4 stabljike celera
  • 1 kelj
  • 2 šalice karfiola
  • pola šalice heljde
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • začini po želji
  • 1 šalica graha ili miks leće
  • 2 litre goveđeg temeljca

Priprema:

U velikom loncu na maslinovom ulju pržite nasjeckani luk. Dodajte češnjak i pržite još kratko.

Dodajte sve nasjeckano povrće i ostale sastojke i kuhajte oko 90 minuta odnosno dok grah nije kuhan (možete koristiti i već kuhani grah).

Začinite juhu po želji. 

Ako planirate mršavljenje, detoks ili se želite osjećati bolje, slijedite jednostavne korake stručnjaka

Zašto baš ova juha?

Zahvaljujući izuzetnom nutritivnom sastavu, heljda polako, ali sigurno preuzima zasluženi epitet popularne pseudožitarice, a zbog svojeg „gluten free“ statusa posebice je korisna osobama koje ne podnose gluten.

Nutritivna vrijednost heljde značajno se ističe naspram drugih vrsta žitarica. Sadrži kvalitetne ugljikohidrate i proteine, ali i različite vitamine, minerale i antioksidanse. Često se razmatra kao izvor vitamina B – skupine, a od minerala u ovoj žitarici nalazimo magnezij, mangan, bakar, željezo i fosfor. Uspoređujući s drugim žitaricama, minerali prisutni u kuhanoj heljdi dobro se apsorbiraju u našem tijelu. Razlog tome krije se činjenici da heljda sadrži malen udio fitinske kiseline, poznatog inhibitora apsorpcije minerala koji nalazimo u većini žitarica.

Celer pak sadrži hranjive i korisne tvari u svim svojim dijelovima: korijenu, stabljici, listovima, pa čak i u sjemenkama. Zbog toga se ne treba čuditi njegovoj širokoj upotrebi u liječenju mnogih bolesti i tegoba. Grickanje celera može ukloniti neugodan dah, preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i gihta, izvrstan je diuretik te sadrži aktivne tvari koje prirodnim putem opuštaju mišiće u stijenkama arterija i oko njih. Osim što je bogat vlaknima, prava je riznica vitamina K, C i B,te kalcija i folne kiseline.

Američka udruga za srce nakon 15 godina izdaje nove smjernice za prehranu - ovo su ključne

M. P.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!