Blagodati slatkih začina s Istoka, a poslije i Zapada vrijedno su se kroz generacije i generacije tkale u recepte naših baka i majki. Pogledajte modernizirani recept tradicionalne slastice koju vole i mladi i stari – pite od jabuka.
Pita od jabuka jedan je od najčešćih kolača koji se nalaze na svakom stolu u bilo kojem kraju Lijepe Naše. Kolač je to za koji su se otimali svi i čijem mirisu nitko nije mogao odoljeti. Ovu slasticu, otrgnutu zaboravu, već danas možete pripremiti u svome domu.
Recept za pitu od jabuka
Sastojci za tijesto:
- 30 dag brašna
- 20 dag maslaca ili margarina
- 10 dag šećera
- 2 žumanca
- malo ruma
- korica od limuna
- vanilin šećer
- malo soli
- jedno jaje (za premazivanje)
- šećer u prahu
Sastojci za nadjev:
Tko voli malo slađu pitu, može promijeniti omjer šećera, jabuka i grožđica. No, valja paziti da ne bude previše soka kako bi se tijesto dobro ispeklo.
Priprema:
- Suhe sastojke (brašno, šećer, vanilin šećer, sol) pomiješajte s natrganim maslacem, rumom, žumancem i naribanom koricom od limuna. Zamijesite tijesto i pustite neka otpočine
- Polovicu tijesta stavite u kalup i pecite nekoliko minuta na 180 °C
- U međuvremenu, ogulite i narežite (ili izribajte) jabuke te ih u posudi pomiješajte s orasima, šećerom, cimetom i koricom limuna
- Kada tijesto bude napola ispečeno, dodajte nadjev
- Od preostaloga tijesta izrežite tanke šnite i posložite ih na vrh nadjeva
- Prije pečenja vrh pite premažite jajetom
- Pitu pecite u pećnici 35 minuta na 200 °C
- Ohlađenu pitu pospite šećerom u prahu
Dobar tek!
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock
Pogledajte kako glavni zimski začin cimet može itekako poslužiti i u beauty trikovima.